I want to sing like the birds sing, not worrying about who hears or what they think.

Tuesday, October 4, 2016

Mee/Bihun Sup - Resepi

Assalamualaikum


Resepi mee sup/bihun sup ni Su buat ikut suka hati sebab campur-campur resepi dekat internet. Dan ikut pengalaman sendiri je, pengalaman masak sup sebelum-sebelum ni. Haha


Bahan:
-      
            Isi ayam (potong kecil-kecil) & beberapa ketul tulang ayam
-          Bawang merah*
-          Bawang putih*
-          Halia*
-          Serbuk lada hitam*
-          Rempah sup* (su guna Faiza)
-          Kiub ayam/daging
-          Carrot
-          Mee kuning / bihun
-          Daun sup, daun bawang, bawang goreng
-          Minyak untuk tumis
-          Garam
-          Air


Cara-cara:

1. Kisar bahan bertanda * sebelum ditumis sehingga naik bau.
2. Bila bahan tumis dah pecah minyak dan naik bau, bolehlah dituang air dan masukkan ayam.
3. Masukkan kiub ayam dan didihkan sup sehingga ayam masak.
4. Tambahkan carrot (atau sayur lain yang disukai).
5. Perasakan dengan garam. Siap!





Su buat begedil juga sebab teringat makan soto dekat rumah Mak Usu raya hari tu, sedapnyaaa lah begedil Pak Usu buat. Lama tak buat sendiri. Resepi biasa dan sama je macam orang lain buat.




Guna bahan macam daging kisar, kentang, daun sup, daun bawang, bawang goreng. Tambah sikit serbuk kari daging dengan lada sulah. Celup dalam telur, goreng. Nah gambar!











p/s – su goreng siap-siap daging kisar, serbuk kari dengan lada sulah baru campur dengan kentang lenyek.







Wednesday, August 24, 2016

BFF Wedding – Huda & Fahsha

Assalamualaikum


Alhamdulillah. Seorang lagi ahli Betique dah kahwin! Haha..


Huda dah selamat jadi isteri Fahsha pada 15 Julai 2016 (Jumaat) di Masjid Fatimah Azzahra, Taman Kosas. Masjid depan sekolah kitorang tu lah. Selepas Asar. Dihadiri oleh semua respective bridesmaids and Huda’s family of course, sahabat-sahabat lama Mama Huda dan juga Mami Azreen (since Ryn kerja di Terengganu, so auntie datang sebagai wakil). Selepas akad, Huda terus cakap dekat Su.. “Dah ke Su? Kita dah jadi isteri orang ke? Macam tak percaya. Betul ke ni? Tapi kita tak nangis pun, takpe ke.” HAHAHAHA. HUDAAAA!!!!! I love you! I should write all the details supaya tak lupa bila dah tua nanti lol :P :P :P




Dan ada seorang makcik ni datang berborak dengan Su bercerita pasal Huda masa kecik-kecik dulu. Dia jaga Huda and her brothers masa Mama Huda kerja. Masa tu diorang tinggal dekat Bukit Belacan. Dan katanya nak jodohkan Huda dengan anak dia tapi tak kesampaian. Haha. Dan Huda masih tak tahu pasal cerita ni sebab takde masa lagi nak cerita dekat dia. Heheh


Yeay tinggal 2 lagi. Azreen dulu lah ni, lepas tu baru Su join the club. InshaAllah. Pray for us. Hiks


Sekali lafaz sahaja ya dengan berwalikan abang sulung Huda. Urusan pernikahan Huda ni yang Su tengok paling mudah dan cepat kalau nak dibandingkan dengan pernikahan orang lain yang pernah Su hadiri sebelum ni. Sangat-sangat mudah. Alhamdulillah Allah mudahkan untuk Huda dengan Fahsha.


With pengantin baru and my new friends aka the bridesmaids during the solemnization


Esoknya, 16 Julai (Sabtu malam) majlis resepsi diadakan di The Event Place, One City Subang. Sebab Su jadi one of the bridesmaids haruslah pergi takkan tak pergi pulak kan. Dah la bff. Mau diingati tujuh keturunan nanti kalau tak pergi. Heheh. Sejak hari Khamis lagi dah sebok-sebok bridesmaid ni semua pergi malam berinai dekat rumah Huda. Nikah and reception mestilah wajib pergi. HAHAH




With Yana


Happy sangat dapat jadi bridesmaid Huda. Antara experience yang paling menggembirakan dan akan diingati sampai bila-bila. Dengan mama Huda, Auntie Ani (or sometimes Su panggil makcik hehe) yang sporting habis dan sangat baik hati dan memahami Su makhluk pendiam lagi penyepi ni HAHAH TQ Auntie! Bridesmaids and kawan-kawan UPM Huda yang sekepala dan sangat baik boleh ngam dan bekerjasama. Rajin pulak tu. Seronok betul. Dapat kawan baru punya ramai dalam masa beberapa hari. Sebab jadi bridesmaid, siap dapat dress and shawl free serta saguhati dari pengantin. Ya Tuhan..memang seronok betul lah wedding Puan Huda betik kita ni. HUAHAHAHA










With Qida


Last but not least, selamat berbahagia buat sahabat baik saya HUDA SABER dan pasangan. Semoga perkahwinan yang dibina sentiasa dibawah rahmat dan lindungan Allah SWT. Kekal sehingga syurga jannatul Firdausi hendaknya. Aminnn.



Friday, June 24, 2016

Kari Ikan Tenggiri dengan Bendi dan Terung


Assalamualaikum


Sedap betul kari ikan tenggiri ni. Makan pulak dengan telur masin dan sambal kicap. Bertambah-tambah bila ada pulak sayur terung dengan bendi. Memang favourite Su lah.


Bahan-bahan :

Ikan tenggiri
Serbuk kari ikan
Cili kering *rebus* + Bawang besar + Bawang putih (kisar)
Halia (kisar)
Serai (ketuk)
Santan
Bendi
Terung (belah dua dan potong serong)
Daun Kari
Sedikit Air
Asam keping (2-3 keping)
Garam


Cara :

1. Gaulkan serbuk kari ikan dan bahan kisar dengan sedikit air serta daun kari. Tumiskan bahan-bahan yang digaulkan tadi. Tumis sehingga betul-betul masak, pecah minyak dan garing.
2.  Selepas itu, boleh lah masukkan santan serta sedikit air dan serai. Kacau rata.
3.  Masukkan pula ikan tenggiri dan asam keping.
4.  Kemudian boleh masukkan terung dan bendi.
5.  Perasakan dengan sedikit garam.




Thursday, June 23, 2016

Bendi Goreng Telur


Assalamualaikum
 

Masak untuk sahur hari tu.
Senang dan cepat! Sedap pulak tu.
Makan panas-panas dengan nasi panas. Hoiii. Bertambah-tambah!





Bendi
Telur (kacau)
*Cili api (tumbuk)
*Bawang merah/besar (tumbuk)
*Bawang putih (tumbuk)
Serbuk pati ikan bilis
Garam


1. Tumis bahan tumbuk (*) dan tambahkan serbuk pati ikan bilis
2. Perasakan dengan sedikit garam
3. Masukkan bendi. Gaul sekejap
4. Masukkan telur. Biarkan seketika. Kacau


Dah siap!





Bendi tu Mak pesan kalau tak nak dia berlendir sangat, lepas basuh tu biar kering dulu baru potong. Dia tak boleh kena air memang susah nak potong kecil-kecil nanti. So, basuh la bendi tu siap-siap kalau nak masak. Basuh awal-awal ya.



Selamat bersahur!