I want to sing like the birds sing, not worrying about who hears or what they think.

Tuesday, June 30, 2009

I’m suffering!!!

Acchhuummmm!!!!!!!
Haaaaaaaa…..cchhuummmm!!!
(berterusan selama beberapa minit)
-Adoi-mata dah berair-hidung pun-
1 kotak tisu dah habis ni.
Acchhuumm!!!!!!!
I’ve got flu. I’ve got a cough too. Mlm td. Tiba2 je.
Gara2 berjangkit ngan Kak Long lah ni kot.

p/s – sama skli tak de kena-mengena dgn selesema ba alif ba ya ok*
Acchhuummmm!!!!!!!
Haaaaaaaa…..cchhuummmm!!!
Aaarrrrggghhhhhh!!!!!!!

Monday, June 29, 2009

No mOtiVe, No oBjeCtivE *wiNk*

I Like This Picture
Once Again..
Credit to ira ~

…and I know what the full word of FAMILY is

~Tomey ditinggalkan…

Petang tadi pergi rumah Kak Long kat Shah Alam, hantar barang2 dia. Sem dah nk mula. Say good bye to cuti. And say hello to bilik kuliah yg dah melambai2 tu. Sampai maghrib dia mengemas bilik dia. Punya la lama tunggu. Adik dia yang 2 org ni memang rajin menolong. Tolong tengok je la! Kihkih. Then, lepas maghrib kitorg gerak pergi Bangsar. Makan. Kat kedai mamak yg dah lama kiteorg tak pergi tu. Restoran Mahbub, The one and only – Nasi Briyani Ayam Madu. Hahahhahah. Ala yg kat dpn Bangsar Village tu. Dekat dgn Masjid Saidina Abu Bakar As-Siddiq tu. Alah yg dekat situ tu la…Ehehhe… Dulu2 sllu je makan kat sana sbb dulu abah kerja kat Bangsar. Tapi skrg tak lagi. So dah lama jugak la tak pergi sana. Jadi ape lagi, tak cukup dgn capati, murtabak, nasi briyani ayam madu kitorg sapu. Heh! Kak Long makan nasi briyani + kari daging. Tatau nape dia tamau makan ayam. Sejak thn lps. Nape tah. Konpius nih. Sedap apa. Hik.hik. Alamak TERcerita psl Kak Long tak makan ayam lak. Heh.

Hah dlm kereta pulak kecoh betul. Gelak2 sakan cam tunggang terbalik je sume. Ahahaha. Tu la siapa suruh buat lawak spesies world class cam tu. Apekah lawak yg mmg lawak tu tak perlulah dinyatakan di cni erk. Heeee…. Biarlah 5S Family je yg tau. Ermm…On the way nak balik, boleh pulak abah b’henti kat seberang jalan depan KLCC tu gara2 dak ira ni nak amik gambar. Amik gambar KLCC yg terang-benderang dek lampu2. Ehehe. Keindahan KLCC waktu malam. Mula2 abah kuar. Then ira, pas tu diikuti Kak Long and lps tu mak pulak. Tepi jalan pun tepi jalan la…Best jugak! (^_^)*
~Mula teringat kat Tomey. Cian kena tinggal…

Sunday, June 28, 2009

Get to know Suraiza better~

My view on myself:
I'm intelligent, honest and sweet person (I do agree HAHAHA) 

I am friendly to everybody and don't like conflict (Hm i'm not too friendly. . .but, seriously i hate conflict)
Because I am so cheerful and fun, people are naturally attracted to me and like to talk to me tOo (Err. . taktahu lah pula saya.Hee)

The type of boyfriend I am looking for:
I'm not looking merely for a boyfriend - I'm looking for my life partner. Perhaps I should be more open-minded about who I spend time with. The person I'm looking for might hide their charm under their exterior. (Ow yeke?. . .siapa erk?x yah la nyorok2 dah...)

My readiness to commit to a relationship:
I'm ready to commit as soon as I meet the right person. And I believe I will pretty much know as soon as I meet that person (erm not so sure.may be...)



The seriousness of my love:
I'm very serious about relationships and aren't interested in wasting time with people I don't really like. If I meet the right person, I'll fall deeply and beautifully in love (ala sugar-nya!)

Your views on education :
Education is very important in life. I wanna study hard and learn as much as I can.
(200% agree!!!)

The right job for me:
I'm a practical person and will choose a secure job with a steady income (Yeaahh this is me!) Knowing what I like to do is important. Find a regular job doing just that and I'll be set for life.

How do I view success:
I'm afraid of failure and scared to have a go at the career I would like to have in case I don't succeed (Ha?! Mana tau ni??)
P/S : Don't give up when you haven't yet even started! Be courageous (Yee baaiiikkkk...)

What I'm most afraid of:
I'm concerned about my image and the way others see me. 

This means that I try very hard to be accepted by other people. 
It's time for me to believe in who I am, not what I wear.
(Heh 70% correct!)

Who is your true self:
I'm full of energy and confidence. 

I am unpredictable, with moods changing as quickly as an ocean (sangat betul nih) 
I might occasionally be calm and still, but never for long (yes yes sometimes i think i'm crazy HAHA)


-www.quizilla.com-

Saturday, June 27, 2009

21HB~Special Day!


21 st June

*Happy Father’s Day…

*Selamat Hari Bapa..to ABAH!

*We Love You!!!

Muaahh!!!~

~(*^_^*)

...Hikayat Seekor Putih...

Tiba2 terdengar satu suara memanggil atau lebih tepat lagi menjerit..
“Kak Ngah, Putih b*r*k atas katil Kak Ngah!!!”
Haaaaaaa tidakkkk!!!!!!
Putihhhh!!!!!


Tak pasal2 petang yg hampir2 nak senja tu terpaksa angkut segala bagai benda atas katil letak kat tempat yg lebih selamat.


Putih..Putih..Tak habes2 cipta angkara. Ruang tamu dah jadi ‘toilet tetap’ dia. Tiap2 hari mencuci je kerja. Hari tu bawah katil. Ni atas katil pulak. Hai apa nak jadi dgn Putih ni. Tapi betul ke Putih yg melepas atas katil tu...Tak nak la tuduh2 tanpa bukti kan...Hee...Rumah ni pun banyak kucing..Tapi memang Putih je la yang rajin nak melepak kat atas tu pun. Memang sah Putih. Tiada kemusykilan lagi..... (memandang Putih dgn muka bengang yg penuh persoalan) Kenapa katil su, kenapa bukan katil orang lain?? Hehe

Unpredictable~




Pagi tu, Tomey and Putih bergaduh. Sebenarnya tak lah gaduh. Tapi Tomey semenjak 2menjak ni asyik nak marah Putih je. Kesian kat kawan sorang tu. Tapi tak tau lah pagi tu entah macam mana kuku Tomey boleh tersangkut dalam telinga Putih. Uwaaa takut sungguh tengok. Memang mengerikan. Mak dah jerit2 dari dapur. Kak Long and Ira kat atas. Yang awak ni dah berlari2 ke dapur. Sampai2 kat dapur, tiba2 boleh nangis pulak. Ish tetiba je TERmenangis. Sebenarnya, bukan nangis sebab kucing2 tu sume, tapi sebab lain. Tapi disebabkan terjadi kejadian yang sungguh tragis antara kucing2 tu, airmata ni pun senang je nak meleleh. Bila mak cerita balik kat abah, Ira gelak2 terguling2. Memang nak kena la tu kan

Memoirs of May..2

17 Mei 2009 – aHaD

2 kali dpt mesej ni drpd Nurul *my best buddy
~"Wahai wanita solehah, jangan risau akan jodohmu kerana muslimin yang bijaksana itu tidak akan terpaut pada wanita hanya pada kecantikan, lirikan atau senyumannya, pada bicara manja yang menggoda, atau pada pujuk rayu seorang wanita yang meruntuhkan imannya. Sesungguhnya lelaki itu adalah pemimpin kepada wanita. Andai belum sampai jodohmu, anggaplah bahawa lelaki yang kau sedang nantikan itu sedang membina sahsiah kepimpinannya bagi memimpin dirimu. Kerana pada wanita itu pasti ada kekurangannya dan lelaki yang benar-benar layak pasti akan hadir untuk melengkapkan kekuranganmu."

18 Mei 2009 – iSNiN

Malam tadi dah habiskan baca novel Rooftop Rant – Hlovate. Wah memang best sangat2. Ending best! Jalan cerita pun best. Suka sangat2!!! It’s about Trisy and Jade. It’s about life. It’s about friendship. It’s about love. And it’s about God’s love. It was really touché. And sweet. And beautiful story.
Sekarang, sambung baca balik novel ‘Thanks For The Memories’ – written by Cecelia Ahern.

19 Mei 2009 – SeLaSa

Haa tadi tengok astro oasis, Dr Fadzilah Kamsah cakap manusia ni memang ada perangai masing-masing mengikut bulan kelahiran. Dia cakap, perangai atau sikap kita dipengaruhi oleh kedudukan planet2, bulan, and matahari masa kita dilahirkan. Ha dia cakap lagi, dia dah buat kajian selama 30 tahun pasal ni. Lagi pun, semuanya memang ketentuan Allah. Hmm... Kepada sesiapa yang lahir dalam bulan2 ganjil macam Januari, Mac, Mei, Julai, September, dan November, biasanya mereka lebih bersikap memendam perasaan, sukar mengekspresikan perasaan, orang kata ‘simpan dalam’ la lebih kurang. Sebaliknya bulan2 yang genap macam Februari, April, Jun, Ogos, Oktober, dan Disember pulak biasanya mereka ni bersikap lebih terbuka, tunjuk perasaan atau apa yang mereka rasakan. Haaa… Ni best ni. Untuk mereka yang keras hati – MEI.. (Haaha kan dah terkena batang hidung sendiri)

23 Mei 2009 – Sabtu

Pagi2 lagi Kak Long dah telefon. Bagitau ada ‘orang’ tu SMS dia. Mintak alamat rumah. Malam tadi ‘orang’ tu ada mesej jugak kata nak tanya something tapi tak tanya pulak dia. Yang pergi tanya Kak Long tu nak buat apa. Ok la. Ingat tak ada apa2 la kan. Rupanya sampai jugak parcel petang tu. Ish2 Awak...Awak... Masa tu kat kenduri rumah Fizah [potong2 bawang, masak2, etc. sampai terbakar2 tangan duk potong cili.ha amik kau.haha.wan cakap ni tangan tak penah masak ke pe ni.heheh]. Kendurinya esok. Erm Kak Long call Dikma. Ye la orang mana nak bawak hp kan. Then bagitau ada hadiah. Hadiah?? [Sumpah terkejut]. Bila difikir2kan balik, akhirnya terjawab la segala teka - teki siapa yang call (no ofis) sebelum2 ni [post ofis rupanya]. Dia salah tulis alamat [haip camane boleh salah pulak. . .??]



Petang balik drpd kenduri F hantar SMS. Ada ke patut suruh orang keluar rumah, duk kat depan umah tok sebab dia nak lalu. Nak tengok katanya. Oit! Gila ke apa dak F bkn nama sbnr ni. aHaha. Nasib baik time tu dah petang sangat2. Dah nak maghrib. Dah masuk rumah. Malam pulak tanya dia pergi ke tak esok kenduri tu. Boleh pulak dia jawab, “Ko nak aku pergi ke?” (soalan pe ni) Adoi lar......

27 Mei 2009 - Rabu

Anjakan Paradigma Dato’ Dr Fadzilah Kamsah
Tajuk – Hangat2 Tahi Ayam.
Utk pelajar2 IPT - Semangat berkobar2 tetapi tak buat semangat itu berkobar2 dlm jangka masa yang panjang. Kena letak perancangan. Tiap2 hari kita kena buat apa. Kenal pasti orang yang boleh tolong kita. Cari role model. Sebab masa mula2 masuk U dulu sangat semangat utk dapatkan 4 flat tp bila dah 2,3 tahun semangat tu merosot, menunjukkan semangat itu hanya hangat2 tahi ayam. Sepatutnya KITA MAHU ATAU TIDAK, bukan kita boleh atau tidak. Allah dah jadikan kita dengan cukup sempurna.

29 Mei 2009 – Jumaat

Ada ke patut petang semalam dia, F bkn nama sbnr cakap dia nampak su. . .dalam rumah atok kat depan laptop. Ish..ish..ewah..ewah..amboi..amboi... (sambil buat muka tak puas hati)
Haa..Hari ni dah mula rasa tak sabar nak balik rumah.Pelik jugak.
Sebelum ni memang rasa tak menghitung hari pun. Hehe. Ada makna ni agaknya. Tak sabar lah kot nak…
Haahahahaaaa. SUDAH!

30 Mei 2009 – Sabtu

Yeaaahhhhh malam ni pakai inai!!! Petang tadi pergi rumah sebelah @ rumah Wan De ambik inai. Baik betul dia sakit2 pun still nak tolong ambikkan walaupun masa tu dah berusaha untuk pergi serang pokok inai tu sendiri. Hee.. Dah cakap tak pe biar Kak Ngah je yang amik. Tak… Dia jugak yang nak patah2kan inai tu utk kitorang. Btw, terima kasih ye Wan De! Petang tu jugak relaikan inai dari tangkai. And petang tu jugak Dikma tumbuk inai tu pakai lesung batu. Kalau dulu2 wan giling pakai batu giling. Malam tu pas makan, mandi, sembahyang sume, kiteorang seisi rumah pakai inai termasuklah atok pun. Wah seronok betul. Lama dah tak pakai inai.

Memoirs of May..1

Oleh kerana blog ini tertubuh slps berakhirnya bln5 and stlh bln6 hmpir2 sampai ke pghjungnya, maka terpaksa la tuan pny blog menulis sstu yg penting yg dah jadi pada bulan lepas. Sebenarnya, apa2 yg tlh tercoret maupun terconteng ataupun tersurat kt bawah ni dah lam dicatatkan (mengikut date yg ditulis) so semuanya adalah benar, tiada yg tidak, melainkan yang benar2 belaka.


9 Mei 2009 - SaBTu

At last, berjaya balik umah wan naik bas sendiri [Oppsss sendiri ker?!] Ok2. Memanglah masa beli tiket tu Kak Long temankan. Yelah naik bas balik sorang2 [ini adalah satu kejayaan besar k] Bila dah sampai Jerantut, tggu la Dikma and abahnya mai ambik. Then sms F [bkn nama sebenar hehe], tny dia tak kerja ke hari ni [heh!tu je lar sbb td lalu kt dpn 7E] 


Hah jom2 kita masuk segmen ‘Hari ini dalam Sejarah’..Haaa..Sebab buat pertama kalinya pergi kenduri kahwin orang, pakai jeans. Uwaaaa anak dara siapa ni mak!!! Hahahahahaha. Ye lah mana tau nak pergi kenduri. Tu pun masa dah dlm bas Dikma cakap nak pergi kenduri. Sampai2 je, Wan pulak kata tak pe..."Moh2 kita pergi". Nak dijadikan cerita, masa keluar je pagar umah wan, tiba2 ternampak Cikgu Saripah [Cikgu BM tersayang masa sekolah rendah dulu] Terus pergi salam dia. Tp dia tak kenal dah [uwaaaa tau lar org dah besar]. Hee.. Seronok sgt dapat jumpa cikgu. Depan umah atuk lak tu. Ingat senang ker?? Hmm.. Apa2 pun hari ini MEMANG dalam sejarah.

Alamak dah terlupa pulak sambungan cerita kat kenduri tadi tu. Masa on the way berjalan kaki dgn wan, dikma and zairul ke kenduri umah tu mmg semua org duk pandang je nih [sbb tak pakai baju kurung or sbb bnde lain tatau la]. Tp memang semua berbaju kurung melainkan su sorang je yang tak [kira lari konsep kenduri kawin org Melayu la ni ek..hehe]. Lagi2 kat kampung. Dah tu, buat2 tak tau je lah..nak buat apa lagi erk.?! Btw, pengantin lelaki rendah drp pengantin perempuan…Tak per…Murah rezeki katanya…Hi..Hi..Hi.. Ha petang pulak, buat pertama kalinya sejak beberapa tahun dahulu,…naik basikal. Keh..keh.. Basikal baru Dikma yg baru je abah die beli tadi. Akhirnya…[dah lama berangan-angan nak kayuh basikal nih]

10 Mei 2009 - aHaD

Selamat Hari Ibu!! Happy Mother’s Day!!~
Hmm.. Hari ni pun best jugak..lepas subuh, macam biasa wan mesti bukak siaran motivasi pagi atau apa2 je lah yg sewaktu dengannya. Apa lagi, join sekali lah lps mandi tu. Topik pagi ni -Tips memikat hati suami. He..He.. Apa kes lak nak tengok ni.. Tak pe, belasah je la……kehkeh
Haaa makan2.Yeaahhh boleh la meneruskan misi yg asyik tertunda je dari dulu [Naikkan berat badan ke thp yg sepatutnya]

16 Mei 2009 – SabtU

Happy Teachers’ Day!!!
Selamat Hari Guru!!!~
Yeahh hari kelapan berada di Padang Piol.
Dah lebih seminggu i’m here!
And I love to be here. Sangat!
Macam biasa.. Terbangun Subuh je, mesti sebab wan bukak tv ceramah pagi yang volumenya sangat kuat. Heheh.. And because of that, I will listen to something yang sangat2 baik, bagus, and positif when I wake up every morning. Nice huh?
Waaa banyaknya makan hari ni.
Hebat betul rasanya makan banyak macam ni.
Tapi bila la agaknya akan tercapai misi murni su yang dah lama tu. murni la sangat. haha.
Kurus jugak.
Tak de apa2 perubahan pun.
Tak pe.. Tak pe..
Tu maknanya metabolisme tinggi tu... Heheh..