I want to sing like the birds sing, not worrying about who hears or what they think.

Sunday, January 17, 2010

DaripadaNya kita datang dan kepadaNya kita kembali

Al-'Alamah Ibn Al-Qayyim dalam kitabnya (Zad Al-ma'ad ketika menerangkan cara membendung dukacita apabila ditimpa kepahitan dan penderitaan hidup) mengatakan: 
“Hendaklah dipadamkan api musibah dengan kesejukan teladan yang dicontohkan oleh mereka yang berjaya dalam kehidupan. Ketahuilah bahawa kehidupan ini dipenuhi rintangan dan kekecewaan. Kalau kita perhatikan dunia, maka kita akan dapati ia hanya ujian. Dengan kehilangan orang yang dikasihi atau memperolehi sesuatu yg tidak diingini. Sesungguhnya kegembiraan yang dirasakan di dunia ini hanyalah sebagai suatu mimpi dalam tidur atau seperti bayang-bayang yang akan segera hilang.”

Assalamualaikum

15 Januari 2010-Jumaat-1.45pm-Kedah
Pakcik saya, Mohd Raffee bin Baharin telah kembali ke rahmatullah. Innalilahiwainnailaihirojiun *DaripadaNya kita datang dan kepadaNya kita kembali . Arwah meninggal dunia semasa dalam perjalanan ke Hospital Yan.

Saya tak pasti kalau anda semua masih ingat lagi atau tidak tentang kemalangan yg membabitkan arwah dua minggu sebelum raya aidilfitri tahun lepas di Ipoh. Sy ada cerita tentang itu dlm entry2 sy yg lepas. Koma selama hampir 14hari akibat kecederaan di kepala. Arwah merupakan adik kepada ayah sy. Dilanggar oleh sebuah kereta semasa berhenti di lampu isyarat, dalam perjalanan dari Gopeng ke Ipoh. Selepas keluar drpd Hospital Ipoh (wlupun sebenarnya masih tak dibenarkan keluar, tetapi tiada apa lg yg boleh dilakukan mengikut kata doctor selepas sebulan arwah berada di hospital. oleh itu mereka-ayah sy dan pakcik-makcik semua ambil keputusan membawa arwah keluar dari hospital), makteh di kedah yg jaga pakcik rapi (gelaran yg kami gunakan) selama hampir 3bulan sebelum arwah menghembuskan nafasnya yg terakhir Jumaat lepas. Jenazah dibawa pulang ke Kg Gunung Mesah Hilir, Gopeng pada petang Jumaat atas permintaan atok dan nenek di kampong.

Kami sekeluarga bertolak pulang ke kampong selepas Isyak pd hari yg sama. Agak lewat berbanding pakcik dan makcik yg lain kerana menunggu adik yg belum sampai dari Johor. Semasa menerima berita tersebut, hanya sy dan mak berada di rumah. Telefon rumah tak berhenti berbunyi. Pada awalnya makteh telefon bagi tahu pakcik rapi dh dibawa ke hospital kerana sudah tidak menyahut apabila namanya dipanggil selepas makan tengahari. Agak terkejut juga sebab apa yg sy tahu pakcik rapi dah boleh makan smsa dlm penjagaan makteh di kedah. Tak lama selepas itu, mak usu pula telefon. Menangis. Pak usu dan ayah saya tak jawab telefon katanya. Memang lah. Sebab masa tu semua tengah solat jumaat. Makteh pulak telefon semula bagi tahu pakcik rapi dah meninggal. Dan lepas tu mak usu telefon lagi bg tahu berita yg sama. Mak menangis. Dan saya pun. Terus mak telefon abah pulak lepas tu. Saya call kaklong dan adik bg tahu perkara yg sama.

Malam tu, tak sampai setengah jam kami keluar rumah dapat lagi berita yg mengejutkan dari mak usu yg dah pun sampai di Perak. Pakngah accident dengan lori! Kat Rawang. YaAllah. Terkejut sangat. Memang dh mengalir2 airmata masa tu tak mampu nak ditahan lagi. Pakngah sekeluarga bertolak pd petang jumaat tu. Jalan jam kat ulu kelang dan rawang menyebabkan kami sampai agak lewat di tempat kejadian. Makngah dan along ari dh dibawa ke hospital dengan ambulance sebab kecederaan yg agak teruk. Noli kata darah memancut2 keluar dari muka makngah. YaAllah… Along ari pulak pengsan dan tulang jarinya terkeluar… Mirul pun pengsan dan tak boleh berjalan bila dah sedar sebab 2-2 kaki dia tak boleh bergerak. Nasib baik noli dgn pakngah tak teruk hanya luka-luka kecil dan calar di tangan dan kaki. Semasa dlm perjalanan ke tempat kejadian, kami call noli dan hanya dengar dia menangis di talian sebelah sana. Dan masa tu memang kami pun dah menangis. Makteh call kami dan ingatkan abah hati-hati bawak kereta. Semua kat sana memang dah risau agaknya. Kami sampai kat kampong kira-kira pukul 2.30 pagi.
Semoga roh arwah ditempatkan di kalangan orang-orang yg beriman.Al-fatihah.

Alihkan pandangan matamu ke arah LAUT, airnya cantik membiru dan penuh dengan ketenangan. Tetapi hanya Allah sahaja yang tahu rahsia di dalamnya. Jika rasa kecewa, alihkan pandanganmu ke arah SUNGAI, airnya tetap mengalir biarpun berjuta batu yang menghalangnya. Dan jika rasa sedih, alihkan pandanganmu ke arah LANGIT, sedarlah dan sentiasa ingatlah bahawa Allah sentiasa bersamamu. Begitu juga dgn hidup ini, kita perlu teruskan kehidupan walau pelbagai rintangan dan dugaan menjengah tatkala kegembiraan bertandang, yg pasti Allah sentiasa ada bersama.


5 comments:

ali said...

sabar su....
memang patut nangis kot dlm keadaan mcmni...tp lepas nangis jgn nangis lg...keluarga makngah su masih dlm hospt lg ker?

nis~ said...

sue...sedihnyaaa baca berita kt post sue ni..sueee syg,,nis selalu rasa berat degan ujian dan dugaan yg mendtg tuk nis..tapi org lain lg berat hadapi dugaan dr nis..astagfirullah al azimm..
mudahan2 arwah ditempatkn di kalangan yg beriman..amin..
mudahan2 juga mak ngah dan family selamat sumeanya..syafakillah..

SuRAizA~ said...

ali
erm dorg x msk ward sbb hspital yg dorg msk mlm tu penuh..my aunt msk hsptal blik coz darah still kluar lg huhuhu

nis~
syg nis..thanks yeh utk doa =))
skrg sue dh x rs ape2 lagi
sbb dh sllu sgt sue rs semue ni..
kdg2 sue happy..kjp lg sue nangis..lepas tu karang sue boleh happy balik..n tiba2 sue akan jadi sedih..sue tau..mmg ini yg dinamakan hidup..

qɐɥɐʍ zzɐuɹǝ said...

sue..takziah..
tabahkan ati keyhh..

SuRAizA~ said...

baek lah nazz =)