I want to sing like the birds sing, not worrying about who hears or what they think.

Tuesday, February 16, 2010

*BLOG*..Perlu ke tak perlu?

Assalamualaikum

Entry yang kedua tentang blog. Xkesah la kalau da tau pun kan apa itu blog, kenapa nak kena ada blog, bla..bla…baca je la ek…layannn………

Mengapa Perlu BLOG?
Oleh Bat
http://www.infomalaya.com/mengapa-perlu-blog/

Sudah lama rasanya tidak menulis dengan serius.. Maafkan aku ya wahai rakan-rakan.. Jadi berbalik pada topik asal kita kali ni, “MENGAPA PERLU BLOG?“..Sila fahami dahulu soalan ini, aku risau jika ada orang yang salah menafsirkannya…

Apa itu BLOG?
Ini untuk pembaca yang baru sahaja, blogger atau pembaca yang sudah arif, bolehlah abaikan bahagian ini, tiada paksaan..hehe..Baiklah, blog merupakan singkatan daripada perkataan weblog atau dalam bahasa melayunya, log web. Ianya bercorak jurnal dan entri(tulisan) disusun dalam turutan kronologi. Iaitu entri terbaru akan sentiasa berada di atas entri yang sebelumnya. Untuk keterangan lebih lanjut, bolehlah melihat sendiri bagaimana Wikipedia menakrifkan apa itu blog.

Mengapa BLOG?
Sebab utama kebanyakan pengguna internet memilih blog ialah:

Senang untuk diuruskan.
Banyak servis yang menawarkan blog secara percuma.
Ringan dan tidak memberatkan server(melainkan kau isi dengan lagu2 mp3, dan yang seangkatan dengannya).
Mempunyai ciri-ciri jurnal online, diari dan juga boleh dijadikan photoblog untuk tatapan rakan taulan serta mak mentua..wahaha
Dan lagi…Tambahkan sendiri ya, letakkan di ruang komen jika sesiapa ada pandangan atau info tambahan, hehe..

Untuk apa BLOG ini?
Ada yang masih tertanya-tanya tujuan blog diwujudkan di dunia internet ini? Sila rujuk pandangan aku tentang hal ini di bawah :

Untuk berkongsi pendapat dalam apa jua bidang/idea/minat/ilmu , berkongsi itu banyak kelebihannya tau..

Untuk menjana pendapatan tambahan/tetap daripadanya..Banyak yang dah buat duit dengan blog, tapi AWAS, mereka yang berjaya dengan blog ni, usaha mereka bukan sekadar melepaskan batuk di tangga sahaja, jadi fikir-fikirkanlah, jangan kau masuk skim taik cepat kaya atau menipu orang sudah..

Sebagai portfolio online bagi mereka yang bergelar designer atau programmer. Tahukah kau, kau dan kau bahawa negara kita mempunyai ramai designer/programmer muda yang berbakat?


Sebagai tempat meluahkan perasaan/coretan hidup/rasa tidak puas hati di dalam hidup. Sememangnya aku akui menulis blog dapat melepaskan tekanan..


Ada kalanya blog juga menjadi tempat untuk insan-insan teraniaya membela nasib mereka dengan berkongsi kisah mereka dengan orang lain..Agak-agaknya di mana tu?


Tapi tak kurang hebatnya blog-blog dijadikan tempat polemik dan propaganda mahu pun debat-debat politik..Kau orang tahu kan di mana nak cari blog-blog ini?


Tapi, adakah kau sedar?
Blog-blog yang terdiri dari pelbagai variasi dan warna kulit ini sememangnya menjadi rencah dan kudapan pengguna-pengguna internet di dunia. Pilihlah mana satu yang berkenan di hati, tiada salahnya jika kau semua tahu membezakan mana yang benar, dan mana yang palsu, bukan? Kadangkala, pendapat yang disuarakan oleh para blogger kesukaan kau, kau dan kau lagi, menjadi ikutan dalam menentukan keputusan dalam sesuatu hal tanpa kau sendiri sedari..Tak percaya? ikut sukalah, terpulanglah…Aku tiada hak untuk menyuruh sesiapa bersetuju dengan aku..Aku cuma menyampaikan, bukan mengharapkan..tau takpa

Akhir kata dari aku
Industri blog di Malaysia sudah semakin meriah sekarang, artis pun dah ada blog sendiri, kau semua bila lagi? Apa? Tak tahu nak guna? Kalau asyik memberi alasan, sampai bila pun kau tak akan tahu, jadi pesan aku, cubalah sendiri dahulu..Orang dulu-dulu pernah berpesan,”Kalau tak dipecahkan ruyung, manakan dapat sagunya, bukan?“..

p/s: Selepas ini, aku akan lebih serius dalam berblog di sini, aku sudah lama terlena dibuai mimpi indah..Tengahari tadi baru terjaga..hehe..Assalamualaikum dan salam sejahtera..

Kalau nak tau apa2 lagi berkaitan dengan blog2 ni sume boleh la pergi ke http://www.infomalaya.com/

Dan kalau nak tau apa-apa pasal penulisan boleh ke blog lecturer saya,

3 comments:

Sesumpah said...

serius manjang pun tak best jugak ^^

Hanif in the blog said...

hehe..0oo00o0..
mcm tu hehe,so ape pun blog nie bgus gak bleh mperknlkn my design hehe..ok.tQ for info..
bye..i happy when read.

fikaryna said...

setuju dgn blog leh share info tntg hidup..n buat kawan..huhu..