I want to sing like the birds sing, not worrying about who hears or what they think.

Wednesday, June 30, 2010

..Bersin dan Menguap..

Assalamualaikum

 


Daripada Abu Hurairah r.a.,


“Apabila Rasulullah s.a.w. bersin, baginda meletakkan tangannya atau kain bajunya ke mulutnya untuk menutupnya sambil memperlahankan bunyi bersin itu.” (HR Abu Daud)




Dari Abu Hurairah r.a.,


Rasulullah s.a.w. bersabda, “Jika seseorang itu bersin, maka hendaklah dia memberi pujian kepada Allah dengan mengucapkan الْحَمْدُ لِلَّهِ” (Segala puji bagi Allah)


Manakala bagi setiap Muslim yang mendengar saudaranya bersin hendaklah mendoakannya dengan menyebut يَرْحَمُكَ اللهُ (semoga Allah memberi rahmat kepadanya)


Dan jika orang yang bersin mendengar saudaranya menyebutkan يَرْحَمُكَ الله maka hendaklah dia mengucapkan يَهْدِيْكُمُ اللهُ وَيُصْلِحُ بَالَكُمْ (Semoga Allah memberi petunjuk kepadamu dan memperbaiki keadaanmu) (HR al-Bukhari)




Diriwayatkan oleh Muslim, Nabi bersabda, "Sesungguhnya Allah suka kepada orang-orang yang bersin, dan membenci orang-orang yang menguap. Maka apabila seseorang kamu menguap, jangan sampai berbunyi haaa haaa, kerana yang demikian itu daripada syaitan yang mentertawakanmu." (HR Muslim)
Daripada-tazkirah@yahoogroups.com



5 comments:

yuyuEyuliAnayusOf said...

salu je kalo menguap bt2 bunyik. hehehe. ;p

Benrauf 2.0 said...

selalu menguap sebab tidur tak menentu. tq for the tazkirah.

HAZ_SHAMEER said...

entry yang ada info mcm ni..memang bagus..apa2 pun penampilan blog dah tukar ni..mungkin dah azam baru kot ehe..guna light colour memang balance dengan taburan aksesori2 blog cik sue yg banyak..simple,matured dan cantik..i like it very much

soffya cik bulan said...

thnks for sharing ye...

Belleza~ said...

yuyue: hehe

benrauf: u r welcome

haz shameer: i like it very much tOo! hik

kak soffya: u r welcome kakak!