I want to sing like the birds sing, not worrying about who hears or what they think.

Friday, December 31, 2010

tragedi 15 minit sebelum tahun baru.YA ALLAH.

Ya Allah Ya Allah Ya Allah

15 minit sebelum pukul 12...

kak long anta sms,
"kak ngah.rumah terbakar.dah call bomba.bomba da datang.tapi kak long n ira sempat padamkan api.menggeletar lagi satu badan nih"

Ya Allah Ya Allah Ya Allah

terus call kak long.
bukan main takut lagi suara dia.
lepas tu cakap dengan mak.
abah tak ada kat rumah.
baru kejap tadi sampai.

su pun menggeletar jugak ni.
berdebar je lagi nih.

Ya Allah.....alhamdulillah......nasib baik tak jadi apa-apa....alhamdulillah...

Lagi 2 Jam Nak Masuk 2011


assalamualaikum

selamat tahun baru semua rakan2 blogger 

semoga tahun yang bertambah meningkatkan kebaikan seiring dengan kematangan dan kebahagiaan dalam hidup semua orang. insyaAllah.
[ini yang saya mahukan juga]

salam 2011 dari su buat sahabat2 blogger sekalian (^^,)
  

Thursday, December 30, 2010

Tips Pemakaian Kanta Lekap


Assalamualaikum

Tiba-tiba hari ni su rasa nak cakap pasal contact lens atau dalam bahasa melayu orang kata kanta lekap. Tiba-tiba ke..hehehe. Tak..sebenarnya,sejak beberapa hari ni su ada masalah mata sikit lepas pakai lens. Tiga tahun jugak la dah pakai lens tapi belum pernah jadi macam ni. Dah macam-macam kaler pernah try pun tak pernah ada masalah lagi. Tak tahu lah masalah lens atau make-up yang termasuk dalam mata. Hahahah. Tapi memang kali ni agak teruk jugak sampai mak dah paksa-paksa suruh pergi klinik jumpa doctor. Tapi sebab su ni memang degil tahap batu lah orang kata...tak pergi jugak. Dah la su memang tak penah nak suka jumpa doctor doctor ni. Apatah lagi nak pergi ke klinik dan hospital. Lagi lah kan....... Alamak kantoi suda. Hee

Sekarang su dah dapatkan tip-tip macam mana nak guna lens dengan elok-elok dan baik-baik. Kepada pemakai lens dan juga yang baru bercita-cita nak pakai lens mahupun yang mata masih sihat pun boleh baca [Alhamdulillah siapa yang sampai sekarang masih lagi tak pakai cermin mata.su teringin sangat nak mata macam dulu-dulu.tak perlu pakai kacamata dan tak perlu guna lens.su pakai spec sejak form4.kira dah 6 tahun jugak la bergantung harap dengan spec]

Oh ya, berbalik kepada tip-tip pemakaian kanta lekap... Antaranya,

1 TIDAK ALAH
Pastikan anda tidak alah menggunakan kanta lekap. Jika anda sudah membeli sepasang kanta lekap dan berlaku sebarang masalah seperti mata merah, gatal, berair, dll, segera tanggalkan. Bersihkan kanta lengkap dengan cairan pembersih. Perhatikan permukaannya adakah terdapat kotoran yang melekat pada kanta lekap. Sekiranya kanta lekap dalam keadaan baik, ada kemungkinan mata anda yang mengalami alergi. Oleh itu, baik jangan pakai ya.

2 JAGA KEBERSIHAN
Sebelum memakai atau menanggalkan kata lekap, cuci tangan dengan sabun yang tidak mengandungi pelembap kerana minyak dapat mengotori kanta lekap dan susah dihilangkan. Keringkan tangan dengan cara mengangin-anginkan kerana penggunaan tisu atau lap untuk mengeringkan tangan akan membuat partikel-partikel kain dan kertas akan tertinggal di tangan dan boleh merosakkan permukaan kanta lekap.

3 PILIHAN KANTA LEKAP
Pilih kanta lekap berdasarkan tempoh pemakaiannya. Sama ada menggunakan jenis yang  pakai buang atau yang boleh dipakai dalam tempoh yang lama. Semakin singkat pemakaiannya semakin baik kerana lens yang sudah lama diguna akan semakin kurang keselesaannya. Selain itu, jangan lupa untuk menggantikan kanta lekap. Catat dengan baik waktunya terutama jika anda memakai dalam tempoh yang lama. Jika terasa tidak selesa digunakan sebelum waktu tarikh luputnya, segera ganti dengan yang baru.

4 JANGAN BELI SEMBARANGAN
Jangan beli lens sembarangan walaupun harga yang ditawarkan murah. Kanta lekap berwarna yang murah harganya terkadang tidak sesuai dipakai kerana bahagian berwarnanya boleh menimbulkan kegatalan atau iritasi pada pemakai. Lebih baik berkorban wang untuk mendapatkan kualiti yang terbaik. Begitu juga dengan cecair pembersihnya.

5 CUBA PELBAGAI WARNA
Bereksperimenlah dengan pelbagai jenis warna kanta lekap. Dari warna coklat, ungu, sehinggalah warna biru atau hijau. Jika anda seorang yang berani, pilih warna-warna yang terang. Tapi su rasa adalah lebih baik dapatkan nasihat dari pakar warna yang sesuai dan boleh highlight warna mata asli korang. Su suka grey. Hehehe. Tapi sebab i orang melayu, hitam lagi cantik la u ekekeke

[Tip oleh Zaiton Abdul Manaf, Mingguan Wanita, 2009.]


Kesimpulannya, su rasa su alergi dengan lens yang su pakai sekarang ni la. Sebab dulu su guna brand lain sekarang dah tukar yang lain. Yang sekarang ni mungkin tak sesuai dengan mata su dan sebab tu lah mendatangkan masalah kut. Agaknya la.. Tapi su lagi suka pakai spec. Masalahnya nanti,tudung jadi segi segi pulak kan. Dah la muka su chubby chubby je. Lagi lah nampak segi seginya. Hehehehe


Selamat menjadi tunangan orang


Selamat Bertunang 

kepada

sepupu su, Nurafiza Bakri 
[atau lebih mesra dengan panggilan Noli di kalangan famili] 

pada 25 Disember yang lepas..

semoga sampai ke jinjang pelamin hendaknya. amin..


Masak & Makan : Spaghetti yang ala-ala Su punya style hehehe


Assalamualaikum

Sebab su ada kelas hari khamis dengan jumaat je, hari isnin selalu cancel..jadi memang boleh lah kalau nak kata su tak duduk kolej tapi duduk rumah je buat masa sekarang ni. Bila fikir-fikir balik, kalau tahu la awal-awal tak payah duduk kolej pun takpe sem ni. Tapi sebab dah duduk, yuran kolej pun dah settle takkan sesuka hati pulak nak mintak balik heheh

Hmm sebab sekarang ni selalu duduk rumah, jadi dah rasa macam tengah bercuti lagi la. Sambung balik cuti sebulan hari tu boleh?

Dah kalau duduk dekat rumah tu kan, nak buat apa lagi kalau bukan...
M.A.K.A.N.
Makan je la kerjanya selain tengok CSI, greys anatomy, nigina, alisa [mak suka tengok ni kena join sekali karang tukar channel kena bebel la heheh], putera katak, hari tu 1000 kali cinta ni dah tiramisu pulak, lepas tu awan dania, hani [yang ganti cerita asmara tu], pulau nami, asmaradana, dan macam macam lagi la cerita kat tv tu.
Ha kalau nak makan, sudah semestinya la kena masak kan. Takkan nak suruh bibik tolong masak. Entah sejak bila pulak la rumah ni ada bibik. Ekekeke

Nak tahu semalam su masak apa. Kalau su, mesti la yang senang dan mudah lagi simple dan cepat. Ye la kalau dah lapar mesti la nak yang cepat je. Sedap ke tak sedap belakang kira la sebab kalau dah lapar, tak sedap pun jadi sedap. Hahhaha. Tapi kalau su yang masak gerenti sedap punya. Eceh.

Oh maaf semua. Masuk bakul angkat sendiri ni sebab tak ada orang nak tolong angkat bakul untuk su. Heheheh

Jeng .. Jeng .. Jeng..

Taraaaa..................




Nampak macam sedap? Haih bukan nampak je, memang sedap betul ni. Hahaha. Spaghetti la paling senang nak masak. Campak-campak je la apa yang patut kan. Yang paling tak sangka, oshin dengan cici pun makan spaghetti jugak laaa [melampau betul dah kucing2 kat rumah ni] Adeh. Sabar..sabar..

Oh ya tak ya jugak, siapa nak resepi spaghetti yang ala-ala su punya style ni buleh pm su ya. Kekeke. Gurau..gurau.. Cakap mengalahkan chef. Hahahahha


Thursday, December 23, 2010

sem baru yang macam tak mula je lagi



Assalamualaikum


Isnin hari tu konon konon semangat lah sangat nak pergi kelas kan.sekali tak ada kelas laaa...dah penat turun tangga batu caves naik pulak tangga bertingkat-tingkat,tengok-tengok hp: “class cancel”.oh dugaan apakah ini.hahaha.tak mengapa.boleh exercise bagi tinggal tulang lagi.lepas ni jalan melayang-layang.hehehe.tanak.tanak.nak jalan dengan gagah berani pulak lepas ni [abaikan.cik su memang suka merepek].tak.sebenarnya dah tak nak merungut lagi.tapi sebagai manusia biasa mulut ni memang pandai nak merungut je.ni dah berjangkit ke jari so terus pindah ke blog.hmm ni je la masa nak merungut sorang-sorang pasal penat turun naik tangga jalan kaki kena hujan basah-basah sebab tinggal sem ni je dah nak merungut pasal benda ni pun.sem akhir dah ni.risau memang lah risau.tesis tu.kan best kalau takyah buat tesis.cakap dah macam budak sekolah rendah je.kan best kalau takde homework.tengok.dari dulu sampai sekarang...merunguttttt je tahu.baca betul betul,merungut ya bukan senggugut.ahahaha takde kaitan.mananya nak ngadap tesis kalau keje duk asik nak ngadap belog.yang ni memang tak dapat dinafikan.blog kan kesayangan!harus lah kan..hee


Sebenarnya hari tu datang daftar and bawak barang sikit lepas tu balik rumah semula.kira balik hari isnin sebab konon konon bersemangat waja nak pergi kelas.tapi kelas cancel.ok sudah lah cakap pasal kelas yang tak jadi tu ek.nak bagitahu la perjalanan pulang ke rumah macam mana.memang la macam biasa,balik sendiri naik bas turun bas naik tren keluar tren tukar tren semua tu la kan.


Cuma yang su tak puas hati tu kenapa ada jugak laki-laki nak masuk dalam ladies coach komuter yang memang dah sah-sah untuk wanita sahaja.kan dah terang-terang tulis kat situ siap penuh dengan warna-warna pink yang comel dan sweet lagi.apa yang su perasan [sebab selalu jugak naik tren kan sejakduamenjak ni] laki-laki yang biasa masuk dalam ladies coach ni bukan warganegara Malaysia.dalam perkataan yang mudah,warga asing.boleh la kalau nak kata dorang ni mungkin tak faham bahasa melayu atau pun bahasa inggeris.agaknya la.sebab biasa kalau ada lelaki yang masuk dalam tren wanita ni,su tengok semua orang akan pandang semacam je dekat dia.ye lah,dah la masuk gerabak yang memang dikhaskan untuk wanita,boleh pulak duduk and tidur walaupun depan dia ada perempuan tengah dukung baby.haih rasa nak bukak silat pun ada.geram je tengok.nasib baik la ada jugak orang lain yang baik hati nak bagi perempuan tu duduk.yang si lelaki ni tadi,boleh pandang je.bukan tidur.pura-pura tidur.memang lah tak tahu malu.sebijik macam dalam iklan kat tv tu.sampai kat stesen serdang,ada dua orang lelaki warga asing yang nak masuk ladies coach jugak.tapi nasib baik la ada sorang budak perempuan [nampak macam student] yang ada kat depan pintu tu halang lelaki-lelaki ni tadi masuk.dia cakap coach ni hanya untuk wanita.dan dorang pun tak jadi masuk.cepat-cepat lari pergi gerabak depan.haa bagus kan macam tu.rasanya dorang ni tak tahu dan tak perasan kut.bila tren datang,tak fikir apa dah.nak cepat-cepat masuk je.agaknya laa..


Bila dah sampai bandar tasik selatan,tukar star pulak.sampai chan sow lin tukar lagi.tukar-menukar tren adalah perkara biasa kalau balik guna kaki sendiri.ha dalam star,dah sampai pandan indah..tiba-tiba makcik kat sebelah kata dia salah naik tren.dia nak pergi bukit jalil.su cakap dekat dia takpe tak payah keluar lagi sebab nanti tren ni pusing balik.sampai chan sow lin tukar la tren pergi bukit jalil.tapi tak.....dia keluar jugak.su tengok pun muka dia dah pucat semacam je.sepatutnya dia kena tukar tren masa dekat chan sow lin.dan tak payah keluar pun takpe sebab nanti tren yang pergi ampang ni pun akan patah balik.


Ha semalam masa pergi Carrefour dengan dikma,boleh pulak terjumpa dengan kawan sekolah dulu.lama tu tak jumpa.lepas spm sampai la semalam baru jumpa balik.nama dia pun su tak ingat.tapi muka ingat lagi la.sebab tu la su pandang dia dua kali.hahaha.dia tegur su.dia tanya, “ni su ke?sekolah kosas kan?kelas sains kan?” haa banyak soalan jugak la dia tanya sebab takut salah orang kut.su cakap, “ha’ah suraiza la ni.ni siapa ya?” Memang su tak ingat nama dia ni.rasa macam otak dah bekerja keras nak ingat nama dia tapi tak ingat jugak.bape ekor semut dah telan agaknya nih.macam biasa la kalau dah jumpa lama pulak sembangnya.tukar-tukar nombor,tanya pasal facebook,sekarang buat apa,dah kawen ke belum...tup tup dah ada baby.wah wah jumpa-jumpa je dah kawen kawan su ni.baby pun baru dua bulan.baru lagi la.hari tu dah jumpa sorang masa kat mid valley.best la kalau jumpa orang yang kita kenal tengah-tengah jalan ke,kat shopping mall ke,kat mana-mana je la.janji kita tak plan apa-apa.nak jumpa,jumpa je terus.tak payah nak plan lama-lama sebab nanti tak jadi jugak kan.


Oh ya la,lupa nak bagitau.su dah berpindah bilik.tu la hari tu siapa suruh bising sangat, boring la bosan la duduk dalam bilik yang sama untuk 3tahun berturut-turut.ha untuk semester yang terakhir kat ukm ni,dapat pun bilik lain.bilik baru no 208 bukan no 109 lagi dah.up sikit.hehe.yang best,dapat duduk sebilik dengan miza.nasib baik cik miza.kalau junior ke sape-sape ke,kan tak best.kira tak la duduk sorang-sorang sebab izan dah praktikal.dapat rumet baru,bilik baru,suasana baru.semua baru la.dekat sikit dengan tv.hahaha.datang ukm nak tengok tv bukan nak belajar.hehehehe


Tadi semangat sangat nak pergi kelas.balik awal-awal pagi sebab nak pergi kelas pukul2 tadi lah kononnya.last last kelas entah ke mana.huwaaaa tak pasal-pasal tak pergi kelas dr azizan tadi.sebab su salah jadual.ingat kelas pukul2 sekali kelas pukul12 daaa...dah lah dapat tau pun pukul1.30.dah habis kelas pun.apa nak jadi la.dah nak habeh belajar pun tak reti nak tengok jadual lagi ke.tapi masalahnya,su tengok jadual lama.jadual baru lain.kelas pun kat tempat lain.salah sendiri lah jugak.sape suruh tak reti nak tanya ika ke shud ke ainaa ke.sape-sape la.isk..isk..isk..esok kelas pukul8 pagi.semoga esok ada kelas dan su akan menghadiri kelas tu.hahahha



Monday, December 20, 2010

December to Remember


assalamualaikum

ya memang dah lama sangat su tak update blog.tak pernah tak update lama macam ni.eceh.ye lah biasanya hilang sehari dua aje.paling lama pun tiga hari.takpun empat hari.tak ada la sampai berhari-hari kan.ok dah la cakap pasal hari-hari.tak dapat nak meng-update sebab dah kehilangan sumber internet.tapi macam seronok pulak tak mengadap lappy dua-puluh-empat-jam-tujuh-hari-seminggu [bukan dua-puluh-empat sebenarnya,kau gila,ini anggaran semata heheh]. Bila berhari-hari menyenyapkan (baca menyepikan) diri, sekali online amik kau beratus-ratus email, berpuluh-puluh notification, messages, request, bla..bla..sampai naik juling mata dibuatnya.ye la bukan satu blog,dengan blogshop lagi.belum masuk facebook sendiri dengan fanpage bisnes.nak kena reply order sekali dengan comment customer.tapi best jugak.tahun depan boleh tukar spec baru kut.hahahha

ha cerita pasal hari konvo kak long hari tu,tak ada apa pun.memang lah macam-macam jadi tapi rasanya tak sesuai pulak nak cerita kat sini.nanti ada orang salah faham.lain yang dimaksudkan,lain pulak yang dia faham.jadi,jangan.yang gembira-gembira je boleh cerita.semua orang tahu kan dulu su asasi kat uitm shah alam.siapa tak tahu,ha tu su dah bagitahu dah.hehe.memang banyak sangat-sangat kenangan masa belajar kat sana.ish nak cerita satu-satu pun nanti karang jadi hikayat seribusatumalam pulak.

dulu su dengan kawan-kawan memang rapat sangat.rapat gile lah orang kata.sampai nak pergi kelas pun kalau sorang lambat biar sama-sama lambat.bayangkan kitorang yang seramai lebih kurang sepuluh orang tu sanggup je bersama-sama lambat walaupun masa tu memang dah tahu pintu kena kunci.tapi lambat-lambat pun dapat masuk jugak.heheh.makan sama-sama.buat assignment sampai tak tidur pun sama-sama.hish tak tau nak cakap lah punya banyak sama-sama tu.masalah besar yang sangat-sangat-sangat besar pun dorang kongsi dengan su.sampai pensyarah,kaunselor pun terlibat sama.uish bukan calang-calang masalah ni.sebab kalau ikutkan su pun rasa tertekan yang amat sangat menyimpan masalah dia ni.ye la tak pernah kut berhadapan dengan perkara macam ni.sekali dia cerita dekat su.masa tu bilik su depan bilik dia je.mungkin sebab tu kut dia cerita dekat su.kenangan memang banyak.pahit manis tawar sedap tak sedap semua ada.dulu,‘dia’ pun asasi kat sana jugak.jadi.....tu laa,banyak sangat benda jadi waktu tu.kira masa kat uitm la su kenal orang,kenal hidup,kenal macam-macam ragam manusia.ish banyak la.

dan sebab tu la su suka sangat pergi sana.memang kenangan tu menari-nari je depan mata.cewah.ayat tak boleh blah ni.hahahaha.serius rasa macam baru je lagi belajar kat sana.padahal dah tiga tahun dah pun.memang rindu sangat la zaman jadi budak asasi.panggil pensyarah pun cikgu.bukan su ok.orang lain.hakhakhak.

berbalik kepada hari kak long konvo [hahaha punya la banyak flash back kenangan lama] entah kenapa ramai pulak yang bertanya itu ini.yang pelik,kenapa su dan bukan adik su atau orang-orang lain yang ramai-ramai pada hari kejadian tu yang diajukan soalan.mula-mula masa tengah duduk-duduk bawah tangga,ada sorang makcik ni tanya macam mana nak ke sebelah depan sana tanpa perlu lalu dekat orang yang tengah ramai nak masuk dewan tu.su jawab la dengan elok-elok dan baik-baik penuh sopan-santun.hahaha.ok.setel.lepas tu dalam tandas pulak,ada sorang makcik lagi [ye la dah kata hari konvokesyen mesti la ramai parents mak abah ibu ayah mama papa yang datang kan] bertanya, dalam surau ada tempat nak ambil wuduk tak.su keluar,ada lagi makcik lain pulak tanya surau dekat belah mana.lepas tu,su dengan adik [masa ni mak dengan abah dah masuk dewan] nak pergi makan.masa on the way ke cafe tu sambil-sambil jalan singgah-singgah la amik gambar bawah pokok,depan menara,etc.tiba-tiba tengah posing-posing ala-ala supermodel [ok tipu hahahhaha] ada pulak sorang pakcik bertanya, “dik,jalan ni boleh pergi cafe tak?”.

lepas tu lagi,masa tengah tunggu depan dewan sambil peluk bunga dan cik katak untuk kak long,[saja kitorang bagi katak sebab kak long geli dengan katak hahaha mana nak dapat adik-adik macam kami nih oi] ada sorang makcik em macam muda sikit panggil kakak la kan.hehe....bertanya, “dik,mana nak beli bunga macam ni?tapi nak yang kecik je taknak yang besar macam ni”.uish apa lagi su pun semangat la menunjukkan jalan yang cepat dan pantas bagaimana cara nak mendapatkan bunga yang macam su pegang tu tapi kecik sikit kat dia.heheh.ye la dah petang sangat orang makin ramai karang pengsan pulak dia lalu tengah-tengah lautan manusia tu.

apa guna duduk uitm setahun kalau tak tahu jalan-jalan pintas kat dalam tu.hahaha.oh ada lagi.ingatkan dah tak ada orang nak tanya.patut su pakai tag kan jadi urusetia.heheh.makcik ni tanya, “dah habis ke kat dalam tu?”.maksud dia,bila orang-orang ramai kat dalam dewan tu nak keluar.hee.tapi yang su pelik,kenapa su?ada muka student uitm lagi ke su ni?atau staff uitm?err takpun empunya uitm..hahaaahahaa

sebenarnya kan,hari ahad tu memang su happy sangat walaupun penat takyah cakap la.keluar pagi-pagi tapi kak long punya sesi petang.takut lambat sampai nanti orang dah ramai.tak nak bersesak-sesak.hm tengah malam baru sampai rumah.jauh berjalan tahu.dari shah alam ke damansara.lepas tu pergi bangsar pulak.terus ke putrajaya.ha lepas tu baru balik ampang.maunya tak penat.tapi seronok sangat.walaupun menitis jugak la dua-tiga-empat-titik air mata.hahhaa.sikit je la.gembira lagi banyak.bukan apa.tension sebab ada masalah sikit.sampai sakit-sakit kepala stress sebab tak faham keadaan + tak tahu punca kenapa jadi macam tu = situasi tu menimbulkan masalah besar dekat kitorang.tapi dah lupa pun masalah tu.tolong yang berkenaan jangan ambik hati pulak.kitorang dah tak ingat pun J

dah lama tak tulis panjang berjela macam ni.dulu masa mula-mula start tulis blog,excited bukan main.satu hari tu kalau boleh nak post entry banyak-banyak.gaya cakap macam bertahun-tahun je dah ada blog ni.hahaha.dua tahun belum sampai.baru satu tahun enam bulan belog ni wujud di alam maya.eceh.jadi bukan lah su pandai sangat pasal blog-blog ni semua.tapi sebab dah ramai kawan mintak tolong buatkan blog untuk diorang,jadi kalau sikit-sikit tu su tau la.hm baru-baru pun,[ye la orang lain dah berpuluh tahun tulis blog,su baru setahun jagung je nih] dah macam-macam jadi since blog ni wujud.macam-macam tu termasuk la salah faham sikit,gadoh-gadoh manja sesame blogger..cewah.hahaha.ada jugak yang mengata su itu ini siap nak mengatur hidup kita lagi tu.fuyooo dasat-dasat.tak sangka pulak melalui blog aje macam-macam boleh jadi kan.sampai pernah rasa nak men-delete je blog ni pun ada.tapi bila difikir-fikirkan balik,nak buat apa pulak buat macam tu.susah-payah buat tiba-tiba nak buang sebab entah siapa-siapa yang kita tak kenal dan tak tahu tujuan dia buat macam tu.yang penting,jangan mengalah.siapa cakap ni hari tu.tak ingat pulak su.hehe.betul dah tu.jangan mengalah.kalau kita rasa kita betul,buat apa nak dengar kata orang [ni bukan keras kepala nama dia tapi tetap pendirian]

ha lupa nak cerita.my cousin,ada orang nak datang merisik dia hujung bulan ni.mula-mula dengar hari tu pun terkejut jugak.ye la dulu kecik-kecik main sama-sama,kejar sana-kejar sini,lari sana-lari sini...sekali dia dah nak melangkah setapak ke depan meninggalkan kami-kami di belakang.hahaha.konon-konon nak kata tak sedar la masing-masing dah besar dah boleh kawin dah boleh jadi mak orang agaknya.hakhakhak

sebab result dah keluar,jadi boleh la berbahagia sikit.memang lah ada sikit rasa tak puas hati tu tapi tak kesah pun.biasa la mana boleh nak dapat perfect kan.ada la sikit-sikit yang kurang.janji tak teruk macam sem lepas.sem ni punya result memang menggembirakan sangat.hehehe.oh yang pasal su mintak untuk buat semakan balik result sem lepas tu,tak tau apa cerita entah.hari tu pergi tanya dia kata belum siap lagi nanti hantar surat ke rumah.tapi sampai sekarang tak ada apa pun.hish orang bayar la bukan tak bayar.takpe,takpe,sabar dulu.

selama beberapa hari tak online ni,su sebok menguruskan bisnes yang semakin bertambah maju sekarang ni.ececece cakap macam dah ada kedai dan cawangan-cawangan di seluruh negara je gayanya.hahahaha.tak.tak.belum lagi.sebok la ambik gambar shawl,packing barang,lepas tu post barang,beli stock baru lagi,nak kena ambik gambar lagi dan lagi...dulu masa mula-mula start tak ada la complicated macam skang ni.rasa macam banyak sangat sangat benda nak kena buat.maklum la bisnes makin bertambah maju.macam dah cakap je tadi ni.hehehe.alhamdulillah.kak long pun tolong bisnes sekali nih,siap promote + jual kat kawan kawan ofis dia lagi tu.yang su tau,diorang berminat sebab tengok kak long pakai shawl cantik tiap-tiap hari [mesti la cantik kalau beli kat su hahaha].jadi penjual shawl cantik pun di-promosikan di tempat kerja beliau.heheh

haaa alang-alang dah sebut pasal bisnes,nak bagitahu lah dekat sini..gojesgirlcollection ada buat clearance sale untuk stock lama tau.tapi still cantik and gorgeous dan yang paling penting MURAHHH!!!dah less 50% tau!!murah sangat sangat.contohnya shawl yang macam ni...






shawl lycra ni pun dah turun harga jugak ni...murahhhh sangat!!
 

ni pulak shawl yang paling latest.harga kami lebih murah dari harga pasaran.jom shopping!
   



ok tata semua.nak pergi kelas.tak tahu la ada ke tidak.takpe.pergi jugak =) 

bye!

Monday, December 6, 2010

semalam yang penuh suka duka dan macam macam rasa

assalamualaikum


banyak sangat kejadian-kejadian yang berlaku semalam sampai rasa nak menangis dan akhirnya bergelak ketawa sampai mengalirngalir air mata. hahahaha. punca? nanti su cerita kemudian. entry ni nak tunjuk gambar kak long semata. heheheh.


congratulations kak long!!!




sampai bila-bila pun hari semalam memang akan jadi hari yang takkan dapat kitorang lupakan. baik abah, emak, kak long, kak ngah, and ira. dengan macam-macam situasi dan keadaan yang tragis [oh tragis lah sangat hahahahha] stress, tension, sedih nak menangis, seronok, gelak sampai tak hengat dunia, hishh tak tahu lah nak cerita macam mana. sepanjang dalam kereta.....semua yang jadi terluah balik. ok nanti su cerita ok. nak pergi ambik gambar famili ni. tata


Wednesday, December 1, 2010

entry disember~


Assalamualaikum

Entry pertama December.  Cepatnya dah masuk bulan terakhir tahun 2010 ni. Maknanya ada kurang lebih dua minggu je lagi nak tido-makan-tido-makan-tido secara suka hati dan tak ikut waktu macam sekarang.

Oh macam risaulah pulak nak masuk semester akhir. Macam mana agaknya nanti lepas tu. Nak kena pergi kerja pulak kut. Tak ada kut kut lagi dah sebab memang nak kena pergi keluar bekerja macam orang besar-besar. Hahaha. Bajet macam kau orang kecik kecik lagi ya suraiza. [ Mestila selagi berat tak bertambah dari angka 40 kira kecik lagi laa boleh...kehkeh ]

Hujung minggu yang pertama untuk bulan ni - 5hb - konvo kak long. Sudah dua kali kak long ber-konvo. Adik dia ni belum grad jugak lagi. Ayat berbaur cemburu tak buta di situ. Hahaha. Belum masanya. InsyaAllah tak lama je lagi.

Dan hujung minggu kedua December - 12hb - majlis perkahwinan Erin.
Masa dalam kereta. Nak pergi Johor..
Mak tanya, “Angah nak pergi dengan siapa nanti?
Dengan laju menjawab, “Dengan kawan kut”.
Mak tanya lagi, “Kawan lelaki?
Anak mak jawab dua kali ganda dari kelajuan tadi,
Tak. Tak. Dengan kawan perempuan perempuan.
Hahaha. Jawab dengan laju laju sebab dah tahu. Memanglah mak tak bagi keluar sama laki-laki walaupun yang bergelar kawan. Tak apa memang tak kesah langsung sebab memang tak minat pun nak keluar sama laki-laki. Hehehe. Betul la. Serius ni. Saja nak letak hehehe sebab itu trend. Ha ha ha. Teringat pulak masa zaman belasan tahun time lepas lepas spm dulu pun memang tak boleh walaupun mak dah kenal kawan su ni dari sekolah rendah lagi. Dan tahun lepas jugak, nasib baik lah pertemuan tu tak jadi. Memang tak pernahnya menjadi. Tapi yang itu mak tak menghalang pulak. Ha sebabnya su kurang pasti.

Tiba-tiba macam teringat sangat dekat dia yang sudah lama sangat tak mendengar kabar berita. Mimpi hari tu macam jadi betul betul sebab bangun bangun aje masih terbayang bayang lagi drama telenovela dalam mimpi. Hahaha. Sudah namanya mimpi. Jadi tok sah nak percaya sangat la.

Oh baru je kejap tadi ternampak dekat muka depan akhbar metro - "Gadis 21 tahun sanggup lari ke India". Gadis ni ada blog ya. Sebab dia ada cakap dalam blog dia yang dia macam nak pergi jauh je. So siapa-siapa ada link dia boleh bagi su ok. Su nak pegi baca blog dia. 

Lagi satu, kawan kawan blogger yang datang comment and tinggal tapak kasut tapak kaki dan tapak sulaiman dekat shoutmix box, sorry su tak dapat nak berjalan jalan ke blog korang lagi sebab internet sangat slow jadi su tak dapat nak masuk langsung ke blog anda sekalian. Bayangkan dekat box tu pun asyik nak kena reload je apatah lagi nak dapatkan link anda anda semua. Memang tak boleh. Nanti ok! Janji! :)