I want to sing like the birds sing, not worrying about who hears or what they think.

Thursday, August 11, 2011

catatan ramadan 4

assalamualaikum

macam mana puasa di minggu kedua? masih ok? masih puasa penuh? hehe. su? ALHAMDULILLAH. masih penuh. pernah cakap dekat mak beberapa hari sebelum puasa hari tu, "mak, kak ngah rasa tahun ni kak ngah puasa penuh" [dengan confident je berkata-kata]. lalu mak pun membalas dengan bersahaja, "macam orang dah kawen!" eerrrrr. . . . . . . .maksud mak apa? terus terasa darah menyerbu ke muka. HAHAHA. memandai lagi cakap macam tu siapa suruh. tapi kan, su selalu dapat puasa penuh. rasanya dah dua kali dapat puasa penuh dalam bulan ramadan. sebab tu la kalau boleh nak dapat puasa penuh lagi. heee

beberapa hari yang lepas su dapat SMS dari adik sedara yang duduk dengan wan and atok kat kampung. dia tanya bila nak balik sana. dia suruh su balik awal sikit. nak bergumbira katanya. HAHAHA. ini yang su suka. dah lama tak bergumbira. kata dia lagi, ada kawan yang nak beli shawl dan mintak su bawak balik shawl banyak banyak. bunyi macam seronok. tapi bila difikirkan balik, macam mana su nak balik awal. su ada bisnes yang nak diuruskan [ceh bajet bisnes besar lah sangat HAHAHA]. masalahnya ada sahaja yang buat order online and su nak kena pos tak kira hari. kalau su balik kampung, susah lah sikit. peti pos ekspress pun su tak tahu ada ke tak and kalau nak pergi pos ofis rasanya nak kena keluar ke bandar. hmm. . .kalau ikut hati mahu terbang terus pulang ke kampung. mana pernah su tak balik lama macam ni. rindunya kat atok salam dan wan jemah ^^ oh dan dikma juga [sebab dia cakap, kalau semua ada masa raya nanti mesti best terutama sekali kak ngah] HEHEH. rasa nak peluk dikma kuat kuat taknak lepas ^o^ 

dalam minggu ni jugak, dah dua kali berbuka puasa disajikan dengan lauk udang. pertama, udang masak lemak. kedua kalinya, sambal udang. nasib baik lah su kuat semangat. KAHKAHKAH. tak de la kuat mana pun tapi berjaya lah jugak mengelakkan diri dari memakan udang yang terhidang depan mata. padahal peberet tu [yang masak lemak tu tak peberet sebab su tak makan gulai lemak]. tapi disebabkan dah berjanji pada diri taknak makan udang [tapi janji yang ini boleh tak ditepati kalau keadaan memaksa HEHEHE] disebabkan su mengalami masalah kesihatan yang teruk kalau makan udang. sebelum ni macam tak mengapa kalau makan udang pun, tapi sejak dua menjak ni. . .rasanya kalau makan memang lah tak tidur dibuatnya. bersin tanpa henti sampai nak terkeluar isi perut. sampai sakit satu badan. bukan itu sahaja, pernah dulu mengopek-ngopek kulit udang, tapi tangan jadi gatal tak semena. hoih udang ni kenapa. harap je sodap. cop, belacan pun dibuat daripada udang kan? maka saya tak makan belacan juga lah [oh tapi esok esok kalau laki aku suka makan sambal belacan camane lah pulak? yang itu nanti kita bincang kemudian ya 'laki aku' KAHKAHKAH]

berkenaan dengan gulai lemak mahu pun masak lemak cili api, su memang tak makan [eh eh macam mana kalau esok esok masak lemak ni la makanan peberet laki aku? ok ok yang ini pun nanti kita bincang later later lah ok HAHAHA]. sebenarnya yang ini pun ada sebab. ada satu kejadian pernah berlaku dulu masa su kecik kecik berkaitan dengan gulai masak lemak ni. kesannya, sampai sekarang su tak boleh nak telan. terutama masak lemak putih. tapi kalau ikutkan semua su tak makan kecuali daging masak lemak cili api, ha yang tu baru la su boleh makan dengan gembira sikit HAHA. isu ni penah didebatkan oleh kawan-kawan sebab kalau ikutkan family su sungguh lah tidak asing dengan gulai sebegini. terutama abah, peberet beliau tuh masak lemak cili api. tapi jangan risau, su tahu masak tapi su tak makan je gulai masak lemak ni. heheh

sekian untuk catatan ramadan kali ni
selamat menjalani ibadah puasa
wassalam

ini gambar su betol betol ya bukan tipu tipu 


2 comments:

Misz Nuriz said...

Wah, dapat puasa penuh ke??
baguslaaa..
x yah susah2 nak ganti..hehe..
best apa udang??sedappppp...hihi

Belleza~ said...

hahaaha rsnya x dpt la thn ni kut.sbb thn ni punya bulan puasa elok2 terletak dari awal sampai hjung ogos. hehehe