I want to sing like the birds sing, not worrying about who hears or what they think.

Wednesday, December 26, 2012

The Journey #3


021212-221212.
3weeks.to.remember.

Assalamualaikum

Sebenarnya a few days ago, masih ragu-ragu. Tapi..mak kata, “yakin”. Abah kata, “it’s up to you I’ve no objection”. Haha.  Kak Ita kata, “pilih yang terbaik”.

Su dalam dilemma. Beberapa hari sebelum tu, su buat istikharah. Setiap malam.

29 Nov – Tiba-tiba dapat call. Dengan mengejutnya, nak kena register 2hb. Nak buat keputusan dalam masa yang singkat memang mencabar sungguh kerana kelemahan saya adalah membuat keputusan. Hehe betul la!

Tapi mak kata, kalau dah minta tolong dari Allah, Dia dah buka jalan, Dia dah bagi pertolongan, Dia dah permudahkan…..kenapa nak ragu-ragu lagi.

So, on Sunday, 2nd Dec I’ve met my new friends. Yeay! Haha. Got so many new friends recently. Mula-mula tak seronok. Rasa nak balik. Homesick and everything. Macam perangai budak-budak sebijik. Mak kata, “alaa kejap je.” Tapi sebab dah lama berseronok suka ria di rumah, sekali nak kena duduk hostel balik, rasa macam…arghhhhh! dah tak sanggup!

Tapi…itu cerita masa mula-mula sampai la. Bila dah lama-lama tu, ha mula la rasa seronok pulak. Kawan-kawan best. All trainers’ best. Semua pun best. 1st day, macam biasa mesti kena kenalkan diri. Dah la masuk time orang dah start class. Semua dah saling kenal. Kita je la tak kenal orang dan orang tak kenal kita. Tapi slumber badak je la. Sebab sebelum nak jejak kaki kat sini dah pasang niat pasang tekad awal awal tak mahu buang masa buang tenaga. Nak dapatkan apa yang sepatutnya dapat. Kena ada objektif kena ada matlamat baru la buat kerja tak sia-sia =)

Sepanjang su dekat Nilai, setiap minggu mak abah, Kak Ita dan Nurul sms and call su. Tanya kabar, tanya su ok tak dekat sana, macam mana first day, seronok tak dapat kawan baru, seronok tak belajar, makan apa hari ni, etc. etc. Huuuu terharu sangat sampai malam malam nak tido rasa nak korang masuk dalam mimpi su! Hehehe.

Honestly, sepanjang satu hari yang pertama su attend class tu… Wow! Banyakkkkkkk benda penting yang su dapat. Itu baru satu hari tau. Belum masuk hari kedua, ketiga, keempat… dan seterusnya. Eh senang cerita, bersyukur betul lah dapat peluang  datang sini.     

One cannot change the world. One can only change oneself to influence the world to change.”

Keluar dari comfort zone. Change! Hijrah. Berubah. Cari. Gali [ha yang ni su tambah hehe]. Success is not about what we have, but it’s about our journey, hardship and difficulties in life. Contohnya, awak tahu tak degree tu bukan success. Apa yang dimaksudkan dengan success tu adalah apa yang kita dah lalui, segala kesusahan yang dihadapi masa nak dapatkan degree tu. Focus pada apa yang penting untuk diri kita sendiri. Focus!

[masa su tulis ni, beberapa orang dah stopping by tanya buat apa. adeh nasib baik takde sakit jantung. Hahahahah terkejut. Segan ah tengah tulis blog orang baca. kekeke]

“Nothing can stop the man with the right mental attitude from achieving his goal. Nothing on earth can help the man with the wrong mental attitude.” –Thomas Jefferson

Dan.....akhirnya su sambung tulis dekat rumah. Hari hari terakhir sangat sebuk sampai tak ada masa nak bukak laptop. Ya Allah, sekejapnya 3 minggu!

Sangat banyak benda nak cerita. Tapi biasa la kalau dah SANGAT banyak tu mesti la sampai tak tercerita. Eh kenapa walaupun su tak update blog, still ada orang tu masuk jugak blog su ni. Tak boring ke. Hehehe. Tak tahu la siapa dia tapi su tahu ada orang masuk BANYAK BANYAK kali sejak su tak update blog ni. Hmmm… siapakah kamu my silent reader? Adakah sahabat lama ataupun secret admirer. Eceh hahahaa

In just 3 weeks, I’ve learnt a lot of things. So many things. Tak boleh nak story kat sini. Kena join baru tahu seronok tak seronok. Baru tahu apa yang salah, apa yang betul. Sepatutnya kena buat macam tu, bukan macam ni. Perkara yang kita anggap remeh-temeh dan always take for granted tu la rupanya benda paling penting. Kena fokus. Kena faham situasi. Everything happens for a reason and for a GOOD reason. Yeahhh!! It must be good to you no matter what! =) =) =) Jangan terlalu sedih dan kecewa. Think positive. Positive!!! [imagine su jerit haha]  =) 

Ok cukuplah dulu setakat ni. Tersangat banyak memory dan benda yang su belajar tapi biarlah su simpan dalam my personal jurnal sahaja dan kalau perlu nanti su akan share later. Ok? Ada banyak gambar nak letak ni. Karang tak cukup ruang. Hehehe. Poyo je =P

 We are from England! ehee

 mari susun-menyusun

 moon-light :: cow :: cake :: london :: pen

 light bulb untuk choral speaking

props untuk choral speaking jugak!

Yana bekerja keras warna bendera haaha

 Group : Canada

 spaghetti & marshmallow. yeahhh we did it!!! 

 Group : Spain

 Nadia and Fukushima

 Yana and Thomas Edison

 Me and Nik - Sukarno

 again...

 Mas dan lembunya [yang ala-ala keldai hihihi]

 Group : Australia

 England..!

 Group : France

 Last class with Mr Umar. Me in red

 Last class with Madam Emma. Me, duduk sebelah beliau =)

class malam - cha cha slide practice. yang peace peace is Nadia =D
 with our trainers

0 comments: