I want to sing like the birds sing, not worrying about who hears or what they think.

Thursday, January 17, 2013

Always. Someone. Somewhere.


[source: jamduapagi]



Tuesday, January 15, 2013

Quick Update


Assalamualaikum

Dalam dilema. Mahu. Tidak.
Mahu?
Atau...
Tidak?
Ikut hati mahu. Ikut kata yang tersayang tidak.
Istikharah sangat diperlukan ketika ini.

Jika ianya terjadi, berkemungkinan su akan private-kan belog su ni. Buat sementara waktu. So siapa siapa yang mahu terus membaca blog su yang tak seberapa ni boleh tinggalkan email korang. Dan sorry to my SA! Haha [kalau tinggal email dah tak jadi SA dah kan]

"Sometimes you search so hard for words. You look for a way to interpret the language of this heart and the unspoken bond you feel. But in the end you are left with nothing but silence. And deep down you hope it’s understood." -Yasmin Mogahed


Monday, January 14, 2013

Tumblr.




my tumblr >  blogaholicofbloggerville 

Friday, January 11, 2013

Busy.


Assalamualaikum

Wah ramainya yang view my previous post. Mesti berminat nak tahu kan. Sejak su post entry tu, dah 2 kali juga my SA [secret admirer] datang hehehe 

Su ingat nak balik Jerantut dan nak pergi wedding kawan su, cik dayah yang akan jadi puan kurang lebih 24jam lagi ni [12hb-sabtu ni] tetapi apakan daya, su tak berkesempatan nak menghadirkan diri di majlis beliau. Walaupun pada mulanya dah semangat sangat nak pergi. Ye lah, mesti boleh jadi reunion besar masa majlis tu nanti. Hehehe. Tapi cik dayah kata tak apa, datanglah kenduri sebelah lelaki pula di Shah Alam pada minggu depannya. InshaAllah akan diusahakan. 

Minggu ni su mungkin akan sebok sikit. Hari sabtu nak mengemas dan nak bersedia apa yang patut. Ahad ada tetamu nak datang. Isnin nak kena buat persediaan lagi [banyak benda nak kena settle nih]. Selasa ada sesuatu yang penting. Rabu - nak kena pastikan sesuatu. Khamis or Jumaat nak kena jumpa orang. Sekian sahaja minggu sebok saya. Harapnya minggu yang seterusnya tidak akan sebok sebok lagi. Banyak buku nak baca nih! Banyak ilmu nak kena cari! Banyak perkara nak kena tahu. Kena bersedia sebab lepas ni akan berdepan dengan baaaaanyakkkkk benda baru :)

Source: immuslim


Wednesday, January 9, 2013

How do I know

Assalamualaikum

Selamat pagi. Selamat bekerja kepada yang bekerja, selamat belajar kepada yang tengah study, selamat menjawab exam kepada yang nak exam [yang nak exam ada ke baca blog orang. haha. teringat dekat adik yang tengah exam sekarang] dan selamat menjalani hari yang indah dan menggembirakan di tahun baru ni. Bersyukur selagi masih bernafas dan diberikan kesihatan oleh Allah swt. Ramai lagi manusia yang inginkan tempat kita sekarang. Jadi, alhamdulillah..alhamdulillah..alhamdulillah :D  

Mesti ada yang tertanya-tanya kan. Antara pertanyaannya:
1) Macam mana tuan blog tahu visitor yang visit blog dia datang dari mana
2) Banyak kali datang ke satu kali datang
3) Macam mana boleh tahu kewujudan blog ini - melalui search engine atau facebook atau direct link 

Oleh itu su nak share sikit lah su tahu macam mana...

Tadaaaaaaaaa!!!!!!!!



 ha viewer ni buat su terkejut. dia search ayat2 untuk crush. yang su musykil tu boleh pulak blog su ni tersenarai hasil daripada pencarian dia tu. arggggghhhh malunyaaaaaaa hahahahahaha





 yang ni pulak adalah Ika sahabat baik saya. macam mana su tahu? sebab dia cakap dia masuk blog su pada tarikh dan waktu itu. mestila su tahu. hahaha senang je nak tahu kan kan :D





ha yang ni lah! yang su cakap secret admirer tu. hikhikhik. kalau bukan pun i nak assume secret admirer i jugak. ye lah, awak tahu dia ni yang kedua banyak visit this blog after tuan punya blog. haa tu sebab su cakap siapa tuan blog ni sekarang, awak ke saya? haha. sebenarnya su tahu sebab IP address dia sama tapi kadang-kadang berubah jugak bila dia guna broadband. see....sampai broadband pun i boleh trace tau. but IP address tu terpaksa la su tutup since it's P&C kan. btw, thank you very much for coming. i really appreciate your time for being here =) =) =) *hugs* kalau perempuan eh. miahahahahaha





 yang ni su nak tunjukkan macam mana su tahu viewer ni view su punya page in a visit berapa kali. hahaha tak faham kan..takpe takpe biar su sorang je faham. su boleh tahu berapa lama dia lepak lepak dekat blog su ni haha. and as you can see, NO REFERRING LINK u'ollsss :P [mesti dia hapal dah url blog su ni kan eceh]





yang ini pula su nak tunjukkan [bukan show off ya. heheh] bahawasanya ada juga visitor yang search my name okayyyy. hamboih. tah tah nama orang lain yang dicari tetapi kebetulan sama dengan nama kita...kan..kan..kan.. perasan tak ingat dunia. HAHAHA. like i care.. yang penting, that's my name! naik nombor satu tau kat search engine. jangan nak memain hahaha





ok ini pulak visitor yang masuk blog ni melalui FACEBOOK. yes, my facebook. jadi dia ini adalah rakan saya di mukabuku. 




Haa senang kan nak tahu walaupun tak dapat tengok muka memasing. Heheh. Thank you for coming. Thank you for reading. Thank you for just viewing. Thank you for becoming my readers or even the silent readers. Thank you! Thank you! Thank you! ^____^ 

Tuesday, January 8, 2013

Goose's Dream



SOURCE: alchrista


Baek Ji Young - Goose's Dream Lyrics

Nan nan kkumi isseotjyo
Beoryeojigo jjitgye nam nuhayaedo
Nae gaseum gipsukhi bomulgwa
Gachi ganji-khaet-deon kkum

Hok ttaeron nugun-gaga tteun-moreul
Buseum nae deungdwi heullil-ttaedo
Nan chamaya haetjyo chameulsu
Isseotjyo keu nareul wihae

Neul geokjeong hadeut ma-rhajyo
Heotdwen kkumeun dorirado
Sesangeun kkeunchi jeonghaejin
Chaek cheoreom imi dokiril su
Eomneun hyeon shirirago

***
Keuraeyo nan nan kkumi isseoyo
Geumkkumeul mideoyo nareul jikyeobwayo
Jeo chagapke so inneun unmyongiran
Byeogape tangdanghi majichi su isseoyo
Eonjenga na geu byeo geui neomgoseo
Jeo haneureul nopi nareulsu isseoyo
Ge mugeoun sesangdo nareul
Mukkeulsus eoptjyo nae sarme kkeutesseo
Na useul keunareul hamkke haeyo

Neul keok cheonghadeut malhae
Heotdwen kkumeun dogirago
Sesangeun kkeuchi jeonghaejin
Chaek cheoreom imidorikil
Su-eomneun hyeon shirirago


SOURCE: alchrista


Lyrics Translation - A Goose's Dream / A Swan's Dream

I have a dream,
Even if I'm thrown away or ripped to shreds
Deep in my heart
I have a dream as precious as gem

If by chance, without a reason,
Somebody ridicules me behind my back
I should be patient
I would wait just for that day.

As you always worry,
You say that foolish dreams are poisonous.
Just like a book that tells us about the end of the world
There's the reality that we can't turn back already

Yes I have a dream.
I believe in that dream
Please watch over me
Standing in front of that cold wall called fate
I can firmly face it

One day I will pass over that wall
And be able to fly
As high as the sky
This heavy thing called life can't tie me down
At the end of my life, on the other day that I can smile, let's be together

Yes I have a dream.
I believe in that dream
Please watch over me
Standing in front of that cold wall called fate
I can firmly face it

One day I will pass over that wall
And be able to fly
As high as the sky
This heavy thing called life can't tie me down
At the end of my life, on the other day that I can smile, let's be together

Yes I, I have a dream
I believe in that dream.
Please watch over me
Standing in front of that cold wall called fate.
I can firmly face it

One day I will pass over that wall
And be able to fly
As high as the sky
This heavy thing called life can't tie me down
At the end of my life, on the other day that I can smile, let's be together


p/s - this is one of my favorite songs. very meaningful lyrics. beautiful & great melody! 

Wednesday, January 2, 2013

it needs to first break...






This.




Ehem..!




Tuesday, January 1, 2013

Marry someone who...

01/01/13.Tues.21:07.

source : jumasroomxo

Assalamualaikum

awak tahu, su rasa... su banyak terkejut terkejut lah lately. hahaha [ayat apa ni hoi]

terkejut dengan berita perkahwinan dan pertunangan rakan rakan sebaya. [semua dah muka bengang je. ingatkan terkejut apa la] 

seriously, su macam tak sangka. ini betul betul tak sangka. dan terkejut. sangat. kawan kawan sekolah rendah su dulu dah ramai yang mula melangkah ke depan. tapi ini tidak bermakna su melangkah ke belakang. cuma su merasakan yang su terkejut. tidaklah bermakna su merasakan mereka tidak boleh berkahwin. tidak sama sekali. tapi, apa yang su nak sampaikan ni... su rasa su still berperangai macam macam budak budak dan kanak kanak ribena. haha. rasa macam, errrr kenapa semua orang dah nak kawin? 

ok...mungkin 'keterkejutan' ini adalah disebabkan oleh mereka mereka ini akan berkahwin dalam masa yang terdekat ini secara beramai-ramai. [eh ayat apa ni? lagi..] tak...maksud saya, dalam bulan ini sahaja majoriti kawan-kawan akan berkahwin! wow! bukankah itu mengejutkan. hehehe. tapi dalam masa yang sama, ianya adalah berita yang sangat menggembirakan. yes! i'm happy! i'm not jealous. i'm not! hahahhaa

tahniah su ucapkan kepada cik 'a' dgn berita pertunangannya... cik 'd' yang mana majlis pernikahan dan perkahwinannya akan diadakan pada 12hb ni... cik 'w' yang gambarnya disarung cincin sedang berleluasa di mukabuku saya haha... cik 'f' yang juga telah bertunang... dan ramai lagi laa..


source : weheartit.com

teringat masa training hari tu, motivation class yang ala-ala kursus kawin tu [eh yeke haha] trainer tu kata, lepas kawin pun boleh kejar cita-cita, lepas kawin pun boleh jaga parents, lepas kawin pun kita still boleh buat semua benda yang kita nak. yes, it's true...but I think...for me laa...su kalau boleh nak dapatkan dulu apa yang su nak [I want to achieve my goals in life.so many goals and dreams!]. and my family especially mak abah adalah insan yang terpenting dalam hidup su. jadi mereka akan diutamakan dalam segala hal, no matter what. oleh itu, su bercita-cita tinggi nak menjaga mak abah sampai akhir hayat su. maka su telah memikirkan dengan dalam-dalam, kalau su nak berkahwin, su perlukan seseorang yang boleh terima mak abah su dengan sepenuh hati dia dan boleh sama-sama jaga mak ayah kita together-gather. i will take care of your parents and u will do the same to my parents. ok? hehehe

apa yang trainer tu nak sampaikan, dia kata kan elok kahwin awal. boleh dapat anak banyak banyak. hahaha. apakah? ye la... maksud dia begini, su ambik sikit kata-kata dari artikel iluvislam - "Berkahwin dan berkeluarga amat disukai Rasulullah S.A.W. Baginda juga menyarankan agar mempunyai anak yang ramai bagi pasangan yang baik kerana dengan lahirnya ramai anak, maka lahirlah ramai penerus dan penyebar syiar Islam." 

kalau su, su pilih untuk capai cita-cita dulu sebelum kahwin. tapi, kalau dah sampai jodoh sebelum tercapai cita-cita...su terima dengan hati terbuka. hehehe. soal jodoh kan dah ditetapkan. kita boleh merancang, selebihnya bukan kerja kita : ) dah ditentukan yang Maha Esa. lagi pun bukan senang nak bina keluarga, nak didik anak-anak, nak jadi isteri, nak jadi menantu, nak jadi kakak ipar mahupun adik ipar.....semuanya perlukan persediaan mental, fizikal, rohani dan emosi. su? i don't think i'm ready! haha

“Marry someone who will make you fall in love with Allah every single day.” : source-tumblrlillah

p/s - selamat tahun baru 2013 readers! thanks for reading :)



for more information on 'how to choose your life partner/husband/wife' click this >> 10 Ways to Avoid Marrying the Wrong Person