I want to sing like the birds sing, not worrying about who hears or what they think.

Saturday, October 26, 2013

#1 Note to Self.

Assalamualaikum readers!

source-tumblr

Dah lama tak blogging. I mean the ‘real’ blogging. Write something not just post anything. Sebelum ni memang su lebih2 kan Tumblr sampai blogspot pun jadi mangsa. Suka sangat buang masa dekat Tumblr. Tak payah banyak fikir. Baca. Akal terima. Masuk jiwa. Reblog. Eheh

Lebih2 lagi bila dah busy ni. Nak buat apa pun terkejar2. Dulu Allah bagi masa lapang, asyik merungut je tak tahu nak bersyukur. Sekarang. Nah rasakan! 

Eh sekarang, dah banyak belajar. Dulu, sikit2 nak marah. Sikit2 naik angin. Sikit2 naik hantu. Sikit2 meradang. Eh itu dululah. Sekarang, Alhamdulillah. Dah boleh sabar. Banyak. Dah boleh dengar orang marah tanpa marah orang tu balik. Dah boleh diam. Dah rasional. Hati dah boleh terima akal. Sebelum ni, akal yang ikut kata hati. Ikut hati, mati. Kan? Ada orang cakap. Bukan su.

What I’ve learnt (for the past few weeks):

1. Don’t be stupid and don’t show your stupidity. Please don’t.

2. Keep learning. Work hard and work smart. Ask if you don’t know and don’t pretend like you know everything or anything in the planet.

3. Jangan marah pada orang yang cuba bantu anda. Bayangkan, awak mintak tolong dia tapi awak marah dia. Eh! Pelik.

4. Kalau orang dah tolong, please say thank you or appreciate what they have done for you. Tak susah mana pun. THANK YOU. TERIMA KASIH BANYAK2. KAMSAHAMNIDA. XIEXIE. SYUKRAN JAZILAN. MUCHO GRACIAS. ARIGATOU GOZAIMAS. Ha susah ke?

5. Tak semua benda yang kita lakukan boleh buat orang senang hati. Suka. Puas hati. Gembira etc etc. Walaupun kita dah cuba, tapi h/she still tak rasa apa yang kita harap dia rasa. Eheh

“Winning hearts is also an art with its own ways and means.” (from the Article Enjor Your Life, by Dr. Muhammad ‘Adb Al-Rahaman Al-‘Arifi)

6. It may be that, there is a thing you like is bad for you and a thing that you really hate is good for you. I need to keep this in mind. Forever. And ever. Hehe

“Do you not know that Allah knows all that is in the heaven and on the earth? Verily, it is (all) in the Book (Al Lawh Al Mahfooz). Verily, that is easy for Allah.” (Qurʾān, al-Hajj 22:70)


I'll finish off with that for now. Thanks for reading. 
XOXO [haha nak jugak] 
: ) : ) : )


p/s- Do you still remember me? Yes, you!

0 comments: