I want to sing like the birds sing, not worrying about who hears or what they think.

Wednesday, September 17, 2014

Wedding Asmazakirah. Dan Cerita Gembira.



Assalamualaikum


12 September 2014, Jumaat



Bangun pagi-pagi sambut Aniq Ziqri (kak long hantar dia before pergi kerja) dan lepastu siap-siap nak balik kampung. Kali ni balik sendiri tanpa keluarga di sisi *overnya ayat kau. Tapi tak lah nak berapa sendiri sangat sebab balik dengan kawan naik bas. Dah lama tak balik naik bas ekpress. Last naik bas pun beberapa tahun dahulu entah tahun bila pun tak ingat. Yang itu memang betul-betul bersendiri tanpa teman disisi.



Bas pukul 10 tapi dek kerana abah bimbang jammed di pagi hari Jumaat maka sampailah Pekeliling tu pukul 9 duk melangu dengar radio sambil berkaraoke dan membaca surat kabar Metro. Sempat main twitter jugak. Lepastu, ada orang whatsapp tanya dekat mana. I’m here lah. Dari pukul 9 tadi. Eh tapi tak lah jawab macam tu. Cakap dah sampai je lah. Tunggu nak dekat pukul 10 baru gerak cari bas, cari kawan. Beg dah la berat macam orang nak balik seminggu padahal two days one night je pun biasalah macam-macam nak kena bawak karang ada yang takde tak sedap hati tak seronok pulak. Kan, kan. Siapa perempuan dia tahulah perasaan meninggalkan barang yang tak sepatutnya tertinggal. 



Ok. Pendekkan cerita, terjumpalah dengan kawan dan terjumpalah dengan bas. Metro bus. Bukan surat kabar je Metro rupanya bas Metro pun ada. Duduk dalam bas senyap-senyap sampai Jerantut tumpang kawan tadi yang ayahnya ambil hantar sampai depan rumah Tok dekat Padang Piol. Alhamdulillah. Selesai satu masalah, transport. Eheh maklumlah awak ni belum berkenderaan sendiri. Mengharapkan bantuan orang je lah.



Sebenarnya, tujuan balik kampung ni sebab nak pergi majlis kahwin kawan baik su masa sekolah dulu, Asma. Kawan yang dulu pernah su ceritakan ada hubungan saudara juga lah dengan su. Pernah tumpang tidur di rumah su sebelum dia berangkat ke German dan su pun pernah tidur di rumah dia masa dia sorang-sorang di rumah, housemate semua balik kampung. Dan yang kenal su dari zaman kecik zaman sekolah, dialah. Selain tu, dapatlah jugak jenguk wan dan atok di kampung. 



Sebelum ni, su dah plan dengan seorang lagi kawan, Juliyana nak pergi majlis kahwin Asma sama-sama. Tapi disebabkan masalah yang tak dapat nak dielakkan, Jue ada hal pula pada hari kenduri Asma tu (Sabtu). Maka, malam Asma menikah (Jumaat malam) tu je la dia boleh pergi. OK. Takpelah kalau macam tu sebab su memang nak sangat pergi majlis nikah Asma. Nak dijadikan cerita, masa su dah sampai rumah tok, dah siap unpack barang semua…dah makan…dah rehat…dah setel everything, baru teringat nak mesej Jue. Tanya dia nak gerak pukul berapa sebab majlis lepas Isyak. Tapi, waktu tu la pulak tak dapat contact dia. SMS tak berbalas. Whatsapp pun senyap je. Call banyak kali tak jawab. Tension. Kecewa. Ni kalau takde Jue ni nak pergi dengan siapa ni. Hm. Hm. 



Sebab dah kecewa dan merajuk, ada kawan nak tolong hantar pun dah tak nak. Mak pun call siap pujuk pujuk. KAHKAHKAH. Overnya dirikuuuuu. Tengah tengah calling dengan mak tu, tetiba dapat call dari Jue menggunakan nombor lain. Meminta maaf dan memberitahu yang talipon dia takde kredit dan internet pun expired at the same time jadi talipon tiada di tangan kerana beliau mencampakkan sahaja talipon tu di mana-mana kerana tak berguna ketika itu HAAHAHAHAH. Dia cakap tengah cuci kereta dan memang tak tengok hp masa tu. Sebab su dah merajuk, dan hampir hampir sahaja pulang ke KL disebabkan hal itu, *haha saja la cakap kat Jue macam tu padahal takkan lah nak balik KL pulak heheh, beliau telah menyatakan SORRY tetapi berdekah2 mengGELAKkan su jugak. HAHAHAHA!!!



Jadi, Alhamdulillah. Malam tu, semua berjalan seperti yang dirancang. Asma selamat jadi isteri kepada suami, Suhaimi. Su pun selamat pergi dan pulang dengan Jue. Ya Allah, tak tahu nak cakap betapa gembira dan seronoknya malam tu dapat jumpa Jue. Dapat kongsi perasaan dan masalah yang orang lain tak boleh faham melainkan Jue sebab dia pun berkongsi masalah yang sama dengan su. Dapat jumpa Dayah and baby. Lepastu, bergosip. KAHKAH. Gosip baik baik lah. Bukan cakap hal orang pun, cakap hal sendiri je. Cerita masing-masing yang dah kahwin, belum kahwin, ada anak, ada kerja, ada suami, etc. Dan pengantin perempuan pun terkejut sebab tak sangka su datang jugak hari dia nikah. Su pernah cakap dekat Asma, teringin nak pergi dia nikah tapi su tak cakap pun nak balik hari Jumaat tu. Petang Jumaat masa su SMS dia wish Selamat Pemgantin Baru, dia balas “jumpa esok su!” Hahah maknanya memang ‘surprise’ lah malam ni. Hihi



Majlis pernikahan dekat masjid. Masjid Felda Padang Piol tu sebelah sekolah agama su kecik-kecik dulu. Walaupun sebelah sekolah, tak pernah lagi masuk masjid tu. First time lah masa Asma nikah ni ha. Ada pulak dua pasangan pengantin nikah dekat masjid malam tu. Asma lepas pengantin yang pertama. Jadi, lewat sikitlah. Sempat borak-borak dengan kakak-kakak Asma merangkap mak dan makcik Dayah. Mak Asma pun sempat jumpa borak-borak. Family baik-baik, ramah-ramah semua. Eh senang cerita, memang su happy sangat dapat datang majlis Asma malam tu. 



Lepastu, makan dekat dewan. Yang pengantin ni nak jalan kaki je dari masjid ke dewan tu. Memanglah tak jauh sangat, tapi nak jalan kaki dengan baju pengantin tu, macam tak kena je Asma. Hahah so naik la sekali dengan kami. Dalam kereta, kecoh lah semua macam tak sangka one of our girlfriends dah jadi isteri. Wahhhh. Dah sampai dewan, sementara orang pergi makan, yang kitorang ni seboklah pergi bergambar atas pelamin. Dengan bride je lah groom takde pergi mana ntah. Lepas tu baru sampai pengantin lelaki, kitorang pulak pergi makan. Dapat lah bergambar dan posing sakan malam tu dengan pengantin. 



Tahniah Asma! Dah sah jadi isteri. And thanks Jue. Sorry sebab merajuk melebih-lebih heheheh.



Bercahaya-cahaya pengantin haaa


Tengokla kawan-kawan pengantin dekat belakang tu..ish ish


Teringat Jue, yang tiba-tiba sentimental lain macam masa pengantin solat sama-sama lepas akad nikah :) 


Us



***************************************************************


13 September 2014, Sabtu



Dah plan nak balik KL semula hari ni. After kenduri, terus balik. Disebabkan ikut plan asal pergi kenduri dengan Jue tapi Jue tak jadi pergi, so whatsapp Farok tanya dia pergi pukul berapa ingat nak ikut dia je lah. Haha nampak macam senang je, tak jadi orang ni pergi cari orang lain. Tapi tak. Bukan macam tu. Alang-alang su dah balik kampung ni, dan susah nak bergerak sebab takde transport sendiri, mintak tolong kawan-kawan je lah. 



Sampai kenduri Asma, jumpa pulak kawan sekolah rendah Ain Amira dengan Farhana. Ain Amira ni kalau ikutkan su tak ingat sangat dia, tapi ingat nama. Nampak muka baru ingat! Dah berbelas tahun kut tak jumpa. Dayah pulak, sangat baik melayan su makan dan bergambar dengan pengantin. Asma, ya Allah cantikkknyaaaaa awak! Ish ish ish cun melecun. Lepas sign guestbook, makan, ambik gambar banyak banyak banyak haha pulanglah su ke Kuala Lumpur. Dengan jasa baik Farok menghantar su ke Jerantut dan membelikan tiket sekali. Huwaaaaa kalau takde kawan-kawan baik hati susahlah diriku nak ke hulu dan ke hilir, berjalan merata tempat. Tu pun, su dah berusaha mencari jalan bagaimana mahu pulang tanpa perlu menyusahkan Farok sebab hari tu pun balik kampung dengan dia. Dia jugak yang beli tiket balik Jerantut. Ayah dia yang hantar su sampai rumah atok. Hari Ahad tu kakak dia kahwin, kenduri pulak rumah dia. Jadi mesti dia sebok. Tapi sebab su dah tak ada pilihan, terpaksalah mintak tolong dia jugak. Lagi pun, sebelum tu dia ada cakap dia boleh tolong hantarkan. Jadi, su harap su tak menyusahkan dia.






Alhamdulillah. Selamat sampai KL dan abah dah tunggu. Ya Allah terharunya dengan semua orang yang baik baik. Tolong dari mula su nak balik kampung sampai la balik KL semula. Abah dengan Mak yang tolong macam macam dari dulu kini dan selamanya. Eheh. Pakcik dan makcik yang tunggu su balik dekat luar rumah atok masa malam Asma nikah, pukul 11 lebih dah lewat malam. Jue and Farok, yang tolong memudahkan pergerakan, pergi sana sini. Secara percuma pulak tu. Hehe. Thank you soooo much!!!



0 comments: