I want to sing like the birds sing, not worrying about who hears or what they think.

Tuesday, October 4, 2016

Mee/Bihun Sup - Resepi

Assalamualaikum


Resepi mee sup/bihun sup ni Su buat ikut suka hati sebab campur-campur resepi dekat internet. Dan ikut pengalaman sendiri je, pengalaman masak sup sebelum-sebelum ni. Haha


Bahan:
-      
            Isi ayam (potong kecil-kecil) & beberapa ketul tulang ayam
-          Bawang merah*
-          Bawang putih*
-          Halia*
-          Serbuk lada hitam*
-          Rempah sup* (su guna Faiza)
-          Kiub ayam/daging
-          Carrot
-          Mee kuning / bihun
-          Daun sup, daun bawang, bawang goreng
-          Minyak untuk tumis
-          Garam
-          Air


Cara-cara:

1. Kisar bahan bertanda * sebelum ditumis sehingga naik bau.
2. Bila bahan tumis dah pecah minyak dan naik bau, bolehlah dituang air dan masukkan ayam.
3. Masukkan kiub ayam dan didihkan sup sehingga ayam masak.
4. Tambahkan carrot (atau sayur lain yang disukai).
5. Perasakan dengan garam. Siap!





Su buat begedil juga sebab teringat makan soto dekat rumah Mak Usu raya hari tu, sedapnyaaa lah begedil Pak Usu buat. Lama tak buat sendiri. Resepi biasa dan sama je macam orang lain buat.




Guna bahan macam daging kisar, kentang, daun sup, daun bawang, bawang goreng. Tambah sikit serbuk kari daging dengan lada sulah. Celup dalam telur, goreng. Nah gambar!











p/s – su goreng siap-siap daging kisar, serbuk kari dengan lada sulah baru campur dengan kentang lenyek.







Wednesday, August 24, 2016

BFF Wedding – Huda & Fahsha

Assalamualaikum


Alhamdulillah. Seorang lagi ahli Betique dah kahwin! Haha..


Huda dah selamat jadi isteri Fahsha pada 15 Julai 2016 (Jumaat) di Masjid Fatimah Azzahra, Taman Kosas. Masjid depan sekolah kitorang tu lah. Selepas Asar. Dihadiri oleh semua respective bridesmaids and Huda’s family of course, sahabat-sahabat lama Mama Huda dan juga Mami Azreen (since Ryn kerja di Terengganu, so auntie datang sebagai wakil). Selepas akad, Huda terus cakap dekat Su.. “Dah ke Su? Kita dah jadi isteri orang ke? Macam tak percaya. Betul ke ni? Tapi kita tak nangis pun, takpe ke.” HAHAHAHA. HUDAAAA!!!!! I love you! I should write all the details supaya tak lupa bila dah tua nanti lol :P :P :P




Dan ada seorang makcik ni datang berborak dengan Su bercerita pasal Huda masa kecik-kecik dulu. Dia jaga Huda and her brothers masa Mama Huda kerja. Masa tu diorang tinggal dekat Bukit Belacan. Dan katanya nak jodohkan Huda dengan anak dia tapi tak kesampaian. Haha. Dan Huda masih tak tahu pasal cerita ni sebab takde masa lagi nak cerita dekat dia. Heheh


Yeay tinggal 2 lagi. Azreen dulu lah ni, lepas tu baru Su join the club. InshaAllah. Pray for us. Hiks


Sekali lafaz sahaja ya dengan berwalikan abang sulung Huda. Urusan pernikahan Huda ni yang Su tengok paling mudah dan cepat kalau nak dibandingkan dengan pernikahan orang lain yang pernah Su hadiri sebelum ni. Sangat-sangat mudah. Alhamdulillah Allah mudahkan untuk Huda dengan Fahsha.


With pengantin baru and my new friends aka the bridesmaids during the solemnization


Esoknya, 16 Julai (Sabtu malam) majlis resepsi diadakan di The Event Place, One City Subang. Sebab Su jadi one of the bridesmaids haruslah pergi takkan tak pergi pulak kan. Dah la bff. Mau diingati tujuh keturunan nanti kalau tak pergi. Heheh. Sejak hari Khamis lagi dah sebok-sebok bridesmaid ni semua pergi malam berinai dekat rumah Huda. Nikah and reception mestilah wajib pergi. HAHAH




With Yana


Happy sangat dapat jadi bridesmaid Huda. Antara experience yang paling menggembirakan dan akan diingati sampai bila-bila. Dengan mama Huda, Auntie Ani (or sometimes Su panggil makcik hehe) yang sporting habis dan sangat baik hati dan memahami Su makhluk pendiam lagi penyepi ni HAHAH TQ Auntie! Bridesmaids and kawan-kawan UPM Huda yang sekepala dan sangat baik boleh ngam dan bekerjasama. Rajin pulak tu. Seronok betul. Dapat kawan baru punya ramai dalam masa beberapa hari. Sebab jadi bridesmaid, siap dapat dress and shawl free serta saguhati dari pengantin. Ya Tuhan..memang seronok betul lah wedding Puan Huda betik kita ni. HUAHAHAHA










With Qida


Last but not least, selamat berbahagia buat sahabat baik saya HUDA SABER dan pasangan. Semoga perkahwinan yang dibina sentiasa dibawah rahmat dan lindungan Allah SWT. Kekal sehingga syurga jannatul Firdausi hendaknya. Aminnn.



Friday, June 24, 2016

Kari Ikan Tenggiri dengan Bendi dan Terung


Assalamualaikum


Sedap betul kari ikan tenggiri ni. Makan pulak dengan telur masin dan sambal kicap. Bertambah-tambah bila ada pulak sayur terung dengan bendi. Memang favourite Su lah.


Bahan-bahan :

Ikan tenggiri
Serbuk kari ikan
Cili kering *rebus* + Bawang besar + Bawang putih (kisar)
Halia (kisar)
Serai (ketuk)
Santan
Bendi
Terung (belah dua dan potong serong)
Daun Kari
Sedikit Air
Asam keping (2-3 keping)
Garam


Cara :

1. Gaulkan serbuk kari ikan dan bahan kisar dengan sedikit air serta daun kari. Tumiskan bahan-bahan yang digaulkan tadi. Tumis sehingga betul-betul masak, pecah minyak dan garing.
2.  Selepas itu, boleh lah masukkan santan serta sedikit air dan serai. Kacau rata.
3.  Masukkan pula ikan tenggiri dan asam keping.
4.  Kemudian boleh masukkan terung dan bendi.
5.  Perasakan dengan sedikit garam.




Thursday, June 23, 2016

Bendi Goreng Telur


Assalamualaikum
 

Masak untuk sahur hari tu.
Senang dan cepat! Sedap pulak tu.
Makan panas-panas dengan nasi panas. Hoiii. Bertambah-tambah!





Bendi
Telur (kacau)
*Cili api (tumbuk)
*Bawang merah/besar (tumbuk)
*Bawang putih (tumbuk)
Serbuk pati ikan bilis
Garam


1. Tumis bahan tumbuk (*) dan tambahkan serbuk pati ikan bilis
2. Perasakan dengan sedikit garam
3. Masukkan bendi. Gaul sekejap
4. Masukkan telur. Biarkan seketika. Kacau


Dah siap!





Bendi tu Mak pesan kalau tak nak dia berlendir sangat, lepas basuh tu biar kering dulu baru potong. Dia tak boleh kena air memang susah nak potong kecil-kecil nanti. So, basuh la bendi tu siap-siap kalau nak masak. Basuh awal-awal ya.



Selamat bersahur!

Tuesday, June 21, 2016

Ayam Masak Merah – Resepi Mak (So Simple)



Assalamualaikum


Buka puasa dengan ayam masak merah. Memang favourite seisi rumah kecuali Abah. Abah tak suka kalau masak sambal letak sos cili atau tomato. Ayam masak merah memang letak sos, jadi bukanlah kesukaan Abah menu ni. Kalau buat ayam sambal yang biasa tu, memang Abah suka.


Ayam (bersihkan & potong kecil) –gaul dengan garam dan kunyit
Cili kering *rebus* + bawang besar + bawang putih (kisar semua)
Bawang besar (potong bulat)
Serai (ketuk)
Halia (tumbuk/blend)
Sos cili & sos tomato
Sedikit air
Garam & Serbuk Kunyit


1. Goreng ayam yang telah digaram dan kunyit sampai separuh masak. Ketepikan.
2. Tumis bahan kisar dan halia sehingga pecah minyak.
3. Masukkan sos cili dan tomato.
4. Masukkan serai dan bawang besar. Tambah sedikit air. Biarkan air kering sedikit.
5. Tambahkan sedikit garam.
6. Masukkan ayam yang telah digoreng tadi. Biarkan seketika.


Siap!




Monday, June 20, 2016

Goreng Tumis King Oyster Mushroom dengan Sos Tiram


Assalamualaikum


First time ni masak dan makan cendawan king oyster ni. Sedap sangat hokey! Thanks kak long bawak balik cendawan sedap ni all the way from Melaka. Beli dekat pasar. Sebab dah sedap sangat, beli pulak lagi dekat tesco Ampang ni ha. Ada je tapi tak pernah pulak beli sebelum ni sebab tak pernah makan kan. Ingatkan dekat pasar je ada. HAHA. Sekali dah try makan, sedap pulak. Adik ipar kak long masak dengan sos tiram. So lets!


Bahan-bahan :

King Oyster Mushroom (bersihkan dan potong kecil)
Carrot (bersihkan dan potong bulat)
Bawang besar & bawang putih (tumbuk/blend)
Sedikit halia (tumbuk/blend)
Sos tiram
Serbuk pati ikan bilis
Garam
Sedikit Air





Cara :

1. Tumis bawang besar, bawang putih dan halia.
2. Masukkan carrot dan sedikit air.
3. Biarkan air kering sedikit.
4. Tuang sos tiram dan tambahkan sedikit serbuk pati ikan bilis.
5. Akhir sekali masukkan cendawan dan tambah sedikit garam. Jangan lama-lama cendawan tu sangat lembut. Siap!





Wednesday, June 15, 2016

Sup Ayam – RESEPI MAK

Assalamualaikum


Resepi Mak ni senang tak payah tumis. Rebus je. Macam nak buat sup ayam ni. Tak perlu tumis-tumis. Sebab Mak kata, nanti ayam tu keluarkan jugak lemak dia. LOL. Kalau tumis kan pakai minyak. Bertambah-tambah lah lemak dalam sup kita tu nanti. KATA MAK. Betul lah, nanti nampak berminyak je sup tu walaupun kita tak tumis.


Memang bertambah-tambah Su makan kalau buat sup ayam ni. Sebab sup-sup ni memang favourite. Apa aje sup, tomyam, I telan. HAHAHA. Memang suka!


Sebab kita dah jadi tukang masak kat rumah ni, selalu lah Su masak sup ayam ni. Buat sambal kicap pekat version sambal kicap johor tu plus buat bawang goreng sendiri. Tudiaaaa! Tak sempat makan sahur, habis dah. HEHEH


Bahan-bahan :
-      
           1 ekor Ayam (1/2 ekor pun boleh juga)
-          3-4 sb Bawang putih yang dah siap diblend (lebih pun takpe, lagi sedap)
-          2-3 sb Halia (blend/tumbuk)
-          1 biji Kentang (saiz besar)
-          2 biji Tomato
-          2-3 bungkus Sup bunjut Adabi
-          2-3 keping Asam keping (kalau kecil, letaklah lebih)
-          Air
-          Sedikit Garam
-          Sedikit Daun sup


Cara-caranya :

1) Bersihkan ayam yang telah dipotong. Masukkan terus ke dalam periuk. Tambah air, bawang putih dan halia siap-siap. Letak atas dapur. Hidupkan api. (Memang tak letak bawang besar atau bawang merah resepi Mak ni, tapi boleh je kalau nak letak. Kut la dah biasa masak letak bawang kan, pelik pulak karang perasaan tu bila masak tak letak bawang. Keke)
2) Kemudian, masukkan kentang. Kentang kena masuk awal-awal. Lambat nak empuk.
3) Masukkan sup bunjut Adabi. (Adabi paling best sup bunjut dia)
4) Tomato, asam keping dan daun sup masukkan la akhir sekali.
5) Perasakan dengan sedikit garam dan biarkan mendidih sekejap.


DAH SIAP! Senang je kan.


Bawang goreng kalau nak bagi rangup, gaulkan dengan tepung gandum sikit. Hah barulah krup krap bawang goreng tu nanti. Selalu Su tambah garam sikit. Sikit je. Tak letak pun takpe OK. Karang ada pulak yang komplen darah tinggi makan garam banyak-banyak. HAHAH. Nak lagi sedap tambah la bawang putih sikit dalam bawang goreng korang tu. Confirm kebabom rasa dia. :P 





Monday, June 13, 2016

Resepi Petola Rebus Air

Assalamualaikum


Hari kedua puasa, berbuka ringkas dan simple sahaja. Alhamdulillah. Yang penting tak membazir. Siapa yang kenal Su ni tahulah Su ni penjimat orangnya. Bukan kedekut. Haha. Suka berjimat dan sangat tak suka pembaziran, makanan terutamanya.


Ayam goreng berempah, sambal ikan bilis tumbuk cili padi, dan petola rebus air.




Nak kongsi resepi PETOLA REBUS AIR / MASAK AIR. Senang je aih. Pejam mata pun jadi. Gitewww. HAHAHA


-          2 biji petola
-          ½ biji Bawang besar / 1 biji bawang merah (tapi dekat rumah ni biasa masak pakai bawang besar tu je senang)
-          2 ulas Bawang putih
-          2-3 helai Daun kunyit (lebih pun takpe. mesti ada, sebab nanti daun kunyit ni la yang buat masak petola kita ni boleh hirup-hirup ratah-ratah je lepas ni. sedap betol!)
-          Suhoon & Fucuk (rendam dalam air sebelum masak)
-          Air
-          Sedikit serbuk pati ikan bilis
-          Garam


Cara dia :
1) Bersihkan dan potong petola. Masukkan siap-siap dalam periuk.
2) Masukkan sekali bawang besar, bawang putih dan air.
3) Rebus atas dapur. SENANG KAN. Tak payah tumis-tumis. Barulah sihat. Hehehe
4) Lepas tu, jangan lupa masukkan pulak suhoon & fucuk dengan daun kunyit.
5) Taburkan sedikit garam dan serbuk pati ikan bilis.
6) Agak-agak dah masak, tutup api. SIAP!








Tuesday, June 7, 2016

Pajeri Nenas Mak – Resepi


Assalamualaikum


Alhamdulillah selamat 1 hari kita berpuasa. 6/6/2016 cantik tarikh kita start puasa tahun ni. Dan tahun ni untuk hari pertama puasa, buat pertama kalinya dalam hidup Su masak pajeri nenas. Haha first time ni. Ikut resepi my Mom la of course. Tak banyak bahan tapi sedap hokey!


Bahan-bahan :
-          2 biji nenas (saiz kecil – potong bulat dan belah 2)
-          Cili kering (rebus) + Bawang besar + Bawang putih (Kisar ketiga-tiga bahan ni)
-          Serbuk kari daging (4-5 sudu besar)
-          Santan (1 kotak kecil)
-          Air (banyak pun takpe)
-          Halia (agak-agak je la, tapi Su letak lebih sebab kita ni sejenis makhluk pengsuka halia)
-          Serai (3 batang, ketuk)
-          Kerisik (1 paket kecil)
-          Garam & Gula (secukup rasa)
-          Minyak masak


Cara-cara :
1) Gaulkan serbuk kari daging, halia yang telah ditumbuk dan bahan kisar di dalam mangkuk dan ditambah sedikit air. Gaul rata.
2) Panaskan minyak. Tumiskan bahan yang telah digaulkan tadi sehingga naik bau dan pecah minyak.
3) Masukkan serai yang telah diketuk.
4) Kemudian masukkan pula santan dan air serta nenas yang telah dipotong tadi.
5) Perasakan dengan garam dan gula.
6) Agak-agak air dah kering sikit, bolehlah masukkan kerisik. Kacau sentiasa. Kalau tak, melekat nanti dekat kuali.
7) Nampak dah pekat tu, tutup api. Siap!



Senang je rupanya. Ingatkan complicated sangat macam nak buat rendang tu. Heheh. Ada lagi pajeri nenas bukak puasa tadi simpan untuk sahur esok. Alhamdulillah, boleh buat lagi lah lepas ni. Pajeri nenas ni sebenarnya memang favourite Mak. Tapi Su lagi suka pajeri terung. Nak try buat lah nanti. 



Tuesday, May 31, 2016

Ramadhan 1437H

Assalamualaikum


Seminggu lagi kita nak puasa dah. Ya Allah cepatnya. Rasa baru lagi sambut puasa dan raya tahun lepas. Semoga Allah terima amal ibadah kita dan ampunkan dosa-dosa kita semua. InshaAllah.



Nah lagu!
Lagu yang boleh buat kita teringat kenangan puasa kecik-kecik dulu nih




Tuesday, May 24, 2016

Ada Lagi Ke Orang Baca Blog?

Assalamualaikum


Hari tu ada terbaca dekat twitter, satu tweet ni : “zaman sekarang ni ada lagi ke orang baca blog?” Haha. Memang rasa macam dah takde lagi dah kut orang yang rajin baca blog. Kecuali blog kawan-kawan atau kita nak baca sesuatu isu yang tengah hot masa tu, baru bukak blog. Tu pun lepas search kat google kan. Kalau dulu, masa zaman blog dan berblogging tengah “up-to-date” (masa tu la) memang rajin je cari blog yang best-best nak baca. [zaman su study kat UKM, blog tengah top masa tu heheh]


Sekarang ni, su masih rajin jugak nak baca blog kawan-kawan tapi sesenyap je la. Tak bagitahu pun tuan blog. Sebab su ni memang sejenis silent reader. Baca lah apa pun, jarang sangat nak tinggal komen. Kecuali tengah excited atau rindu, nah! Tetiba ada komen sebijik dekat situ. Haha. Bukan dekat blog je tau perangai macam ni, dekat facebook ke, twitter atau instagram pun sama. Dia tetiba je sampai mood nak tinggal komen kat gambar or status orang. Tapi kebiasaannya and most of the time, I’m a silent reader. Baca, tanpa tinggalkan jejak. Gitewww


Sebab tu, kadang-kadang kalau terbaca (kalau lah) orang duk kutuk ke apa ke, buat tak tahu je. Padahal tahu. Buat-buat lah tak tahu supaya orang tu ingat kita tak tahu. Jadi dia punya sakit hati mesti lagi hebat. KAHKAH. Takla. Kita yang tak jadi sakit hati sebab buat-buat tak tahu terus lupa lepas tu. Tak jadi nak sentap. Heheh


Apa yang su perasan, sekarang orang pandang negative lah dekat blogger-blogger ni. Sebab apa? Sebab ada segelintir blogger [BUKAN SEMUA] yang suka sangat tulis benda tak betul dan buat fitnah. Dia jadi fitnah bila benda atau sesuatu perkara tu belum sahih, dah semangat kau buat cerita. Siap tokok tambah macam-macam. Mana tak jadi fitnah! Lagi-lagi kalau orang percaya. Heh pergi bertaubat sana!


Dan tajuk bukan main lagi kebabOm sebab nak bagi orang masuk blog dia, dan trafik pun meningkat [ya kut traffic, blog pun ada traffic lah agaknya] klik atau ter-klik link iklan bla..bla.. terus dapat income. Hah camtu lah ceritanya kut terlebih terkurang. Hahah.  Malas nak explain, siapa ada blog dan pernah tepek iklan [termasuk lah yang tengah typing ni] dia tahu la pasal iklan-iklan ni semua. Kita dulu pun ada rakan blogger jugak yang ajar. Sambil menyelam minum air. Tulis-tulis blog, tada dapat duit. Tapi tak pernah lah dapat rasanya, tak pernah check bank acc. Haha. Dulu. Sekarang dah takde nak iklan apa-apa dah. Tak berminat. Jadi, blog ini tak mendatangkan keuntungan pun kepada su dari segi kewangan ya. Hehe


Berbalik dan kembali kepada niat asal berblog, nak share the truth. Apa-apa sahaja lah yang benar. Sebab cerita pasal kehidupan sendiri, rasanya belum ada lagi drama-drama penipuan yang tidak benar dalam blog ni mahupun cerita rekaan. Semuanya memang betul-betul terjadi. Dan nak kongsi apa sahaja yang boleh mendatangkan faedah kepada diri sendiri dan orang lain yang terbaca blog ni. InshaAllah semoga dapat lah sahamnya di sana nanti. Sekadar berkongsi apa yang berlaku dalam hidup seharian, pengalaman, luahan rasa, luahan hati, pahit manis kelat hidup seorang yang bernama Suraiza ni. Takde lah menarik mana pun, tapi mungkin ada yang boleh diambil sebagai pengajaran dan jadi kenangan untuk masa depan. Kut lah anak cucu nak baca nanti. Eheh


Mana lah tahu, ada silent reader yang rindu su! HAHAHAHAH