I want to sing like the birds sing, not worrying about who hears or what they think.

Tuesday, May 31, 2016

Ramadhan 1437H

Assalamualaikum


Seminggu lagi kita nak puasa dah. Ya Allah cepatnya. Rasa baru lagi sambut puasa dan raya tahun lepas. Semoga Allah terima amal ibadah kita dan ampunkan dosa-dosa kita semua. InshaAllah.



Nah lagu!
Lagu yang boleh buat kita teringat kenangan puasa kecik-kecik dulu nih




Tuesday, May 24, 2016

Ada Lagi Ke Orang Baca Blog?

Assalamualaikum


Hari tu ada terbaca dekat twitter, satu tweet ni : “zaman sekarang ni ada lagi ke orang baca blog?” Haha. Memang rasa macam dah takde lagi dah kut orang yang rajin baca blog. Kecuali blog kawan-kawan atau kita nak baca sesuatu isu yang tengah hot masa tu, baru bukak blog. Tu pun lepas search kat google kan. Kalau dulu, masa zaman blog dan berblogging tengah “up-to-date” (masa tu la) memang rajin je cari blog yang best-best nak baca. [zaman su study kat UKM, blog tengah top masa tu heheh]


Sekarang ni, su masih rajin jugak nak baca blog kawan-kawan tapi sesenyap je la. Tak bagitahu pun tuan blog. Sebab su ni memang sejenis silent reader. Baca lah apa pun, jarang sangat nak tinggal komen. Kecuali tengah excited atau rindu, nah! Tetiba ada komen sebijik dekat situ. Haha. Bukan dekat blog je tau perangai macam ni, dekat facebook ke, twitter atau instagram pun sama. Dia tetiba je sampai mood nak tinggal komen kat gambar or status orang. Tapi kebiasaannya and most of the time, I’m a silent reader. Baca, tanpa tinggalkan jejak. Gitewww


Sebab tu, kadang-kadang kalau terbaca (kalau lah) orang duk kutuk ke apa ke, buat tak tahu je. Padahal tahu. Buat-buat lah tak tahu supaya orang tu ingat kita tak tahu. Jadi dia punya sakit hati mesti lagi hebat. KAHKAH. Takla. Kita yang tak jadi sakit hati sebab buat-buat tak tahu terus lupa lepas tu. Tak jadi nak sentap. Heheh


Apa yang su perasan, sekarang orang pandang negative lah dekat blogger-blogger ni. Sebab apa? Sebab ada segelintir blogger [BUKAN SEMUA] yang suka sangat tulis benda tak betul dan buat fitnah. Dia jadi fitnah bila benda atau sesuatu perkara tu belum sahih, dah semangat kau buat cerita. Siap tokok tambah macam-macam. Mana tak jadi fitnah! Lagi-lagi kalau orang percaya. Heh pergi bertaubat sana!


Dan tajuk bukan main lagi kebabOm sebab nak bagi orang masuk blog dia, dan trafik pun meningkat [ya kut traffic, blog pun ada traffic lah agaknya] klik atau ter-klik link iklan bla..bla.. terus dapat income. Hah camtu lah ceritanya kut terlebih terkurang. Hahah.  Malas nak explain, siapa ada blog dan pernah tepek iklan [termasuk lah yang tengah typing ni] dia tahu la pasal iklan-iklan ni semua. Kita dulu pun ada rakan blogger jugak yang ajar. Sambil menyelam minum air. Tulis-tulis blog, tada dapat duit. Tapi tak pernah lah dapat rasanya, tak pernah check bank acc. Haha. Dulu. Sekarang dah takde nak iklan apa-apa dah. Tak berminat. Jadi, blog ini tak mendatangkan keuntungan pun kepada su dari segi kewangan ya. Hehe


Berbalik dan kembali kepada niat asal berblog, nak share the truth. Apa-apa sahaja lah yang benar. Sebab cerita pasal kehidupan sendiri, rasanya belum ada lagi drama-drama penipuan yang tidak benar dalam blog ni mahupun cerita rekaan. Semuanya memang betul-betul terjadi. Dan nak kongsi apa sahaja yang boleh mendatangkan faedah kepada diri sendiri dan orang lain yang terbaca blog ni. InshaAllah semoga dapat lah sahamnya di sana nanti. Sekadar berkongsi apa yang berlaku dalam hidup seharian, pengalaman, luahan rasa, luahan hati, pahit manis kelat hidup seorang yang bernama Suraiza ni. Takde lah menarik mana pun, tapi mungkin ada yang boleh diambil sebagai pengajaran dan jadi kenangan untuk masa depan. Kut lah anak cucu nak baca nanti. Eheh


Mana lah tahu, ada silent reader yang rindu su! HAHAHAHAH







Thursday, May 12, 2016

Selamat Hari Lahir, Mak!

Assalamualaikum

8th of May 2016
Mom’s birthday & mother’s day celebration

anak mak






with mak usu and daughters. happy birthday mak usu, 9th may







 Semoga Mak Abah sentiasa di dalam lindungan dan kasih sayang Allah, aminn.


Nak Nasihat Sikit!

Assalamualaikum


Alhamdulillah, banyak betul masa di dalam hidupku ini bersama-sama dengan Mak Abah. Ini rezeki namanya! Tak semua orang akan dapat rezeki yang macam ini.


Ada orang kerja sampai malam balik rumah tidur dan apabila weekend sahaja keluar entah kemana, bertemu stranger(s). Setiap hujung minggu! Tak ada masa untuk ibu bapa, family, etc. Ada orang pentingkan diri. Ada orang riak dan menunjuk dengan apa yang dia ada all the time. Ya, setiap masa. Kalau boleh SEMUA nak tunjuk dekat orang bagi satu dunia tengok. Bangga followers ramai, notification like tak berhenti.


Tahu, tak baik berburuk sangka. Pernah cakap dekat previous post. I know. But this time, ya Tuhan…memang keterlaluan. Bersederhana kan lebih baik. Kurangkan sikit sifat menunjuk tu.


Betul lah, memang ada hikmah setiap aturan Allah dalam hidup kita masing-masing. Dah nampak apa yang tak baiknya bila ada banyak duit, harta, kerja hebat [kononnya] tapi tanpa sedar Allah tengah uji. Berlagak dan bangga serta riak sangat dengan kepunyaan engkau tu kan sekarang ni, takut-takut Allah ambil balik. Bukan lah nak doa yang tak baik, tapi kenalah sentiasa beringat. Kita, kalau dekat atas, tak selamanya lah kita akan berada di tempat yang sama. Esok lusa entah ke bawah. Silap hari bulan ke bawah tanah terus. Jadi, belajarlah hormat orang. Terutama yang lagi tua dari kau. Duit kalau banyak mana pun, tapi tak guna untuk benda yang betul..sebok nak menunjuk aje, takut sangat nanti menangis tak berlagu. Bukan nak kata tak elok banyak harta atau banyak duit. Baguslah, Alhamdulillah rezeki Allah bagi atas usaha kita masing-masing. Tapi. Tapi gunalah baik-baik. Untuk perkara yang baik-baik. Bukan untuk menunjuk, riak, apatah lagi merendah-rendahkan orang lain.


Sebab kita boleh nampak, kalau kita sedang berada dalam situasi dia adakah kita akan jadi macam dia jugak? InshaAllah tak. Sebab kita dah nampak akibat dan kesan perbuatan dia pada orang lain. Banyak-banyak doa supaya tak jadi macam dia dan tak diuji Allah macam dia. 


Tahu tak, bila difikir-fikir balik… situasi sekarang ni memang nikmat dan anugerah Allah. Entah kenapa nak stress sangat sebelum-sebelum ni. Padahal, ini lah peluang nak kumpul pahala baaaaanyakkk-banyak dan berbahagia! Itulah, sebok sangat bawak masuk kata orang dalam otak lalu terus letak dalam hati. Kan sendiri yang rugi.


JANGAN PEDULI KATA ORANG YANG MENJATUHKAN. TAPI AMBIL KATA ORANG YANG POSITIF, OPTIMIS, MENAIKKAN SEMANGAT DAN NASIHAT YANG BAIK. NASIHAT. BUKAN KRITIKAN DAN HINAAN YANG MENGHINA DAN MENJATUHKAN.





Picture credit :  Heart Centered Rebalancing (Facebook)



Monday, May 9, 2016

Yakin Dan Percaya

Assalamualaikum


Entah kenapa, suka sangat pulak dengan kata-kata ni. Ya Allah menusuk ke jiwa. Haaaa


“Cinta yang matang itu tidak perlu suara. Cukup dengan doa penghantar rasa. Kata-katamu kepada ilahi tentang dia sesungguhnya lebih bermakna daripada berkata-kata terus kepadanya. Cinta tanpa doa adalah cinta yang pura-pura!”


Sayang mak abah, doa.
Sayang keluarga, adik-beradik, doa. 
Sayang kawan-kawan, doakan diorang.
Doakan guru-guru kita jugak.
InshaAllah tenang hati.


Selalu kalau ada orang sakitkan hati, memang mula-mula tu rasa geram nak maki je. Tak payah cakap orang lain, diri sendiri ni pun macam tu lah jugak. Sumpah seranah dalam hati. Astaghfirullah. Tapi… bila dah dapat ketenangan tu balik, terutama masa solat memang akan doakan dia. Dia tu merujuk kepada orang yang sakitkan hati tadi tu lah. Mintak Allah ampunkan dia dan bagi dia petunjuk bagi dia hidayah. Hah kan best kalau ada orang buat macam ni jugak dekat Su. Sebab kenkadang tak dapat control jugak marah ni terlepas juga benda tak patut tak sedap didengar. Heheh bahaya betol!



Credit : Facebook Ustaz Pahrol Mohamad Juoi




p/s – I need your doa. Please, pray for me.  


Selamat Ulang Tahun, Aniq Ziqri

Assalamualaikum


7 April 2016
Aniq Ziqri turns 2yo! Alhamdulillah.
Makin bijak, makin banyak akal.



Baby, ummi loves you sooooo much. *hug*hug*hug










Kalau tak jumpa sehari, rindunyaaaaaaaa lah hai!



Semoga membesar dengan sihat dan kuat. Jadi anak soleh dengar kata dan berjaya di dunia dan akhirat, inshaAllah.

Thursday, May 5, 2016

5 Mei 2016, 27!

Assalamualaikum


Alhamdulillah. I am officially 27 today!
Thank you ALLAH.
Thank you Mak Abah.
Thank you everyone for all prayers and birthday wishes.



Tahu. Tak payah cakap. Memang comel. HAHAHA


Itu lah kekecik dah bukan main klasik dan tradisional sangat. Siap cucuk sanggul. Dah besar terus minat benda-benda tradisional lah kejadiannya. Lagu-lagu klasik dan lama, kain songket, pantun, baju kurung, bakul tikar mengkuang ke rotan ke asal yang nampak macam anyaman tu, hah apa lagi ek. Senang cerita, apa sahaja yang vintage ala-ala barang lama dan klasik tu memang menjadi kesukaan.


Ok laa. Nanti update lagi. 


Love you, may Allah bless.




Tuesday, May 3, 2016

HEY - And I Need You Most (It's Ok, It's Love OST)

Assalamualaikum


Currently addicted.
Dengar sorang-sorang boleh nangis ni. Lol





And I need you most.
I'm drifting like the clouds, no solid ground.
You wipe away my tears,
And listen to my fears.
And I need you most.
Morning sunrise, the brink of a day.
I breathe your kiss from miles away.

And I need you most.
I'm fragile as our bones, and all alone.
Imperfect as I am,
In your sweet embrace,
How I need you most.
Afternoon rays, ignites in the haze.
You light me up from miles away.

Whisper words of love
You love me true, for the girl I am.
A miracle, a bit unusual.
All I want is you.
I need you.