I want to sing like the birds sing, not worrying about who hears or what they think.

Monday, June 20, 2016

Goreng Tumis King Oyster Mushroom dengan Sos Tiram


Assalamualaikum


First time ni masak dan makan cendawan king oyster ni. Sedap sangat hokey! Thanks kak long bawak balik cendawan sedap ni all the way from Melaka. Beli dekat pasar. Sebab dah sedap sangat, beli pulak lagi dekat tesco Ampang ni ha. Ada je tapi tak pernah pulak beli sebelum ni sebab tak pernah makan kan. Ingatkan dekat pasar je ada. HAHA. Sekali dah try makan, sedap pulak. Adik ipar kak long masak dengan sos tiram. So lets!


Bahan-bahan :

King Oyster Mushroom (bersihkan dan potong kecil)
Carrot (bersihkan dan potong bulat)
Bawang besar & bawang putih (tumbuk/blend)
Sedikit halia (tumbuk/blend)
Sos tiram
Serbuk pati ikan bilis
Garam
Sedikit Air





Cara :

1. Tumis bawang besar, bawang putih dan halia.
2. Masukkan carrot dan sedikit air.
3. Biarkan air kering sedikit.
4. Tuang sos tiram dan tambahkan sedikit serbuk pati ikan bilis.
5. Akhir sekali masukkan cendawan dan tambah sedikit garam. Jangan lama-lama cendawan tu sangat lembut. Siap!





0 comments: